Lepší časy skončily, vzdychají výrobci léků

22. 1. 2013 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Léky už v Česku nejsou tak dobrým byznysem, jako bývaly ještě před pár lety, říkají velké farmaceutické firmy. Ty letos v tuzemsku očekávají pokles tržeb, plynoucí hlavně ze snižování regulovaných cen léků, na které přispívají zdravotní pojišťovny.


Někteří výrobci zaznamenali pokles už v roce 2012. Obrátil se tak letitý trend. Od vzniku České republiky trh rostl s jedinou výjimkou roku 2006 nepřetržitě až do roku 2010, kdy začal stagnovat. Poslední dostupné údaje říkají, že v roce 2011 odebraly lékárny a nemocnice léky za 59 miliard korun bez DPH a marže.

„Trh léků na předpis v hodnotě a počtech balení za poslední tři roky stagnuje, až mírně klesá. Tento stav je způsobený kontinuálním tlakem na ceny a úhrady léků a velmi limitovaným vstupem nových léků na trh,“ uvedla ředitelka divize Pharmaceuticals GlaxoSmithKline ČR Monika Horníková.

Pokles prodejů o jedno procento tak loni v Česku zaznamenala například firma Roche. „V letošním roce bychom rádi zopakovali podobný výsledek,“ prohlašuje její mluvčí Jiří Pešina. Podobně vidí budoucnost i jednička trhu Sanofi-Aventis. „Pro letošní rok očekáváme pokles a na další rok znovu pokles. Budeme rádi, pokud se nám ho podaří udržet tak, jak ho máme naplánovaný,“ shrnul nedávno pro deník E15 šéf české pobočky Ivo Žídek.

Gratulovat si může ministerstvo zdravotnictví a Státní ústav pro kontrolu léčiv. Státu se v posledních letech podařilo stlačit ceny některých léků o desítky procent. „V okamžiku, kdy tu není ideální hospodářský vývoj, je celkem správně, že se na úsporách podílí nejen zdravotníci, ale i tyto firmy,“ říká náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek.

Trochu jiná situace je u volně prodejných léků, jejichž ceny stát nijak nereguluje. Ani v této oblasti ale firmy nečekají růst, který by pokles celkových tržeb zastavil.

Podle Pavla Košky ze společnosti Teva se šetření na lécích dotýká jejich dostupnosti a kvality péče o pacienty. „Trh v České republice bude v roce 2013 celkově zpomalovat. Firmy budou i nadále neprofitabilní léky stahovat a motivace pro vstup nových léků bude velmi nízká,“ míní Košek.

„Razantní snižování cen se mělo projevit na větší proléčenosti obyvatelstva, ale tomu čísla příliš nenasvědčují. Jsou skupiny, které by měly růst – léky na diabetes, vysoký tlak, cholesterol a další civilizační choroby, kde farmakologická prevence může zabránit výrazným budoucím nákladům,“ upozorňuje Košek.

Otevřená je dosud vyhlídka pro extrémně drahé léky, kterými se léčí pacienti ve specializovaných centrech. „V portfoliu máme registrové inovativní léky například v onkologii, které jsou pro pacienty v podstatě nedostupné, protože zdravotní pojišťovny nezahrnuly platbu za tyto léky do smluv se zdravotnickými zařízeními. V současné době jsou smlouvy obnovovány a my usilujeme o dohodu, aby došlo ke změně,“ uvádí Pešina.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?