Liberecká nemocnice dala 40 mil.Kč do modernizace onkocentra

17. 2. 2015 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajská nemocnice v Liberci investovala bezmála 40 milionů korun do modernizace Komplexního onkologického centra. Cílem projektu je zvýšit komfort pro pacienty, řekl novinářům jeho přednosta Jiří Bartoš.


Zatím je hotova první etapa, v rámci které se úprav dočkaly zejména ambulantní provozy. Práce budou pokračovat rekonstrukcí lůžkové části centra a na podzim by se mělo onkocentrum dočkat i nového lineárního urychlovače.

„Cílem projektu je především zkvalitnit péči o naše nemocné, protože jsme při narůstajícím počtu pacientů měli v posledních letech podmínky na hranici únosnosti,“ řekl Bartoš. V posledních čtyřech letech se podle něj v Liberci ročně diagnostikuje kolem 1700 až 1800 nových pacientů s nádorovým onemocněním. „Vzhledem ke zvyšující se kvalitě léčby bude pacientů dál přibývat,“ poznamenal přednosta.

Současným trendem léčby onkologických onemocnění je léčba ambulantní, i proto se podle Bartoše rozšiřují hlavně kapacity čekáren a ambulancí. Například počet lůžek pro podávání ambulantní chemoterapie se zvýšil z osmi na 15 a ani to zřejmě podle Bartoše nebude do budoucna stačit. „Trend moderní onkologie - převést většinu péče do ambulantního provozu, vyžaduje větší prostorové nároky pro podávání systémové léčby a pro kontroly chronických pacientů, to je první etapou splněno,“ dodal Bartoš.

Modernizace onkologie souvisí s nákupem nového lineárního urychlovače, který liberecká nemocnice financuje s využitím evropských dotací. V současné době slouží v nemocnici dva, jsou ale na hranici životnosti a je třeba je vyměnit. „Vzhledem k tomu, že není možné jeden přístroj odstavit a na jeho místě po dobu dvou tří měsíců budovat nový, muselo vzniknout řešení, které do poslední chvíle zachová provoz obou urychlovačů,“ řekl generální ředitel Luděk Nečesaný. Protože už ale nebylo kam se v objektu onkologie rozrůstat, vznikla nová přístavba, zároveň se nemocnice rozhodla zmodernizovat první a druhé podlaží onkocentra.

V rámci modernizace se změnily dispozice prostor onkocentra. V prvním podlaží je ambulantní trakt vyznačený modře a zeleně označená část chemoterapie. „Prostory pro radioterapii v prvním podzemním podlaží jsou pro orientaci pacientů označeny jako žlutá zóna,“ vysvětlila vrchní sestra onkologie Dana Hrstková. Rekonstruovalo se za provozu a práce pokračují dál. Lůžková část, kam se práce přesunuly, se proto dočasně přestěhovala na onkochirurgii. Hotovo by mělo být podle Bartoše v dubnu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?