Liberecká nemocnice dokončila rekonstrukci části porodnice

7. 10. 2015 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajská nemocnice v Liberci dokončila rekonstrukci části porodnice. Stavební firma pracovala za provozu, největší krajská nemocnice si nemůže dovolit oddělení uzavřít, řekl novinářům generální ředitel nemocnice Luděk Nečesaný.


Modernizace oddělení podle něj letos stála kolem pěti milionů korun, změn se dočkaly ambulance a také některé pokoje, lepší podmínky budou mít i matky po císařském řezu, kterým teď nemocnice umožní zůstat v kontaktu s dítětem.

Pavilon pro matku a dítě v liberecké nemocnici patří k nejmodernějším v areálu. Budova z roku 1927 byla v minulosti kompletně rekonstruována za téměř 280 milionů korun, tato oprava skončila v roce 2002. Od té doby se ale do objektu investovaly další miliony korun do vybavení interiérů či modernizace přístrojového vybavení. „Na tomhle objektu lze stavět budoucnost, proto se nepočítá s tím, že by v rámci modernizace nemocnice šel k zemi,“ poznamenal Nečesaný. Peníze, které jdou do porodnice, jsou podle něj ve srovnání s investicemi do jiných budov zanedbatelné, cílem je vyšší komfort pro ženy, ale i pro zdravotnický personál.

Porodnice letos na jaře zmodernizovala ambulance. V rámci rekonstrukce přibyl také čtvrtý nadstandardní pokoj, protože zájem o ně mezi rodičkami roste. Dva třílůžkové pokoje byly přebudovány na dvoulůžkové. „Asi by bylo fajn zrekonstruovat i ty zbývající třílůžkové pokoje na dvoulůžkové, ale znamenalo by to snížení kapacity lůžek,“ poznamenal ředitel. V rámci dokončené rekonstrukce se snížila kapacita lůžek porodnického oddělení o jedno na 23 míst. Loni měli v Liberci kolem 1430 porodů, z toho zhruba 30 dvojčat. Letos čekají, že rodiček bude zhruba o stovku víc.

Podle vedoucí lékařky porodnického oddělení Ivany Bydžovské je ale hlavním bonusem vybudování pokoje určeného matkám po císařském řezu, kterých je zhruba pětina. „Maminky, které budou uloženy na tento pokoj, budou mít možnost být bezprostředně po porodu v kontaktu se svým miminkem,“ vysvětlila. Dřív byly ženy po císařském řezu na jednotce intenzivní péče a miminko viděly až druhý den. Porodnice podle ní navíc získala i pět moderních kardiotokografů, které sledují činnost srdce nenarozeného dítěte i postup porodu, oddělení má také několik centrálních monitorů. To umožňuje výstupy z přístrojů sledovat najednou a zvyšuje to bezpečnost péče o těhotné.

Porodnice ale také rozšiřuje své služby. „Letošní novinkou je zavedení terénní péče porodní asistentky,“ řekla vrchní sestra Zuzana Paukertová. Porodnice nabízí individuální lekce předporodní přípravy, návštěvu porodní asistentky či laktační poradkyně v šestinedělí v domácím prostředí, ale také třeba doprovod k porodu. „V žádném případě nejde o péči směřující k porodům doma či porody doma podporující. Tato služba ani nenahrazuje péči o těhotné v těhotenské poradně,“ upozornila. Ženským tématům se bude také věnovat v sobotu 10. října Feminafest, který pořádá nemocnice už počtvrté.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?