Liberecká nemocnice je unikát. Má akreditaci

1. 7. 2010 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Liberečtí pacienti si od středy můžou být jisti, že lékaři, kteří se o ně starají, postupují podle pečlivě zdokumentovaných postupů, že se jim v nemocnici dostane po všech stránkách kvalitní péče a že se nestane, že by zdravotníci pacienty či jeho medikamenty zaměnili.


Liberecká nemocnice jako vůbec první zdravotnické zařízení v Libereckém kraji získala včera prestižní certifikát Spojené akreditační komise. Korunovala tak úspěchem více než dvouleté snažení o zvýšení kvality svých služeb.

Tuto akreditaci přitom v celé České republice doposud má jen 45 nemocnic, z nichž jen jedna je krajská - v Jihlavě. O získání certifikátu se nemocnice začala ucházet v lednu roku 2008.

Začala tak pouť trvající dva a půl roku. Nová opatření, která nemocnice přijala, by podle jejího ředitele Luďka Nečesaného měla zmenšit riziko jakýchkoliv chyb na minimum. Zcela vyloučit je ale samozřejmě nelze.

Prestižní certifikát za deset milionů

„Celá akce stála nemalé peníze, o administrativní zátěži ani nemluvě,“ řekl Nečesaný.

Nemalými penězi přitom myslel sumu blížící se deseti milionům korun, které nemocnice vložila do nákupu nového zařízení a do odměn zaměstnancům. Investice by se ale podle něj mohla vrátit na vyšších úhradách od zdravotních pojišťoven.

S akreditací přijdou snad i peníze

Podle ředitele VZP v Libereckém kraji Jiřího Benedikta „vysvědčení“, které nemocnice převzala, usnadní její jednání s pojišťovnami. „Zejména v době, kdy ubývá peněz, budeme nejen my, ale i ostatní pojišťovny důsledně zvažovat, na co je vynakládáme,“ poznamenal Benedikt.

Nevyloučil, že v budoucnu bude certifikát jednou z podmínek při uzavírání smluvVZPs nemocnicemi. Liberecký kraj vlastní kromě nemocnice v Liberci ještě českolipskou nemocnici a Léčebnu respiračních nemocí ve Cvikově.

„Jistě bychom chtěli, aby v budoucnu měla akreditaci všechna naše zařízení, je to ale běh na dlouhou trať a některé nemocnice mají dost problémů i bez další administrativní zátěže,“ poznamenal krajský radní pro zdravotnictví Pavel Novák.

Akreditace komplikuje plánované spojení liberecké a frýdlantské nemocnice, které nedávno pobuřovalo veřejnost. „Spojení teď není ani na jednacím stole, akreditace ve Frýdlantě teprv probíhá a ani po ní není jasné, jak budeme pokračovat,“ řekl Novák

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?