Liberecká nemocnice musí letos snížit náklady o 120 mil. Kč

18. 3. 2013 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajská nemocnice Liberec musí letos ušetřit 120 milionů korun. Důvodem je nová úhradová vyhláška, kvůli které dostane od pojišťoven o 100 milionů Kč méně, navíc zhruba o 20 milionů vzrostou náklady kvůli zvýšení DPH.


Nemocnice už proto připravila úsporná opatření, hledá i nové zdroje příjmů. Mezd 2200 zaměstnanců, které tvoří 43 procent nákladů nemocnice, se zatím úspory nedotknou. Pacienti si ale o něco déle počkají na některé plánované operace, řekl generální ředitel nemocnice Jiří Veselka.

Úspory se nedotknou akutní péče, pacienti ale budou déle čekat třeba na výměnu kyčelního nebo kolenního kloubu, oční čočky, operaci páteře, vyšetření na magnetické rezonanci nebo periferních cév. „Třeba čekací doby u vyšetření periferních cév se prodlouží ze tří měsíců na šest, nesmí to ale v žádném případě ohrozit pacienta na životě,“ uvedl lékařský ředitel Jan Mečl.

Pojišťovny si objednaly méně výkonů a nemocnice za výkony nad dohodnutý limit nedostane zaplaceno. „Může se tak stát, že pacienta, který bude potřebovat třeba nákladnou biologickou léčbu, budeme muset po splnění limitu poslat do pojišťovny, aby mu našla jiné zdravotnické zařízení,“ dodal Veselka.

Liberecká nemocnice je se svými 960 lůžky největším zdravotnickým zařízením v kraji. Slouží nejen pro jeho 438.000 obyvatel, ale onkologie, traumatologie nebo neurochirurgie ošetřují pacienty z celé země. Loni nemocnice hospodařila s příjmy kolem 2,5 miliardy korun z toho 2,052 miliardy představovaly příjmy od pojišťoven. Loňské hospodaření skončilo podle předběžných odhadů pětimilionovým ziskem. Letos dostane nemocnice od pojišťoven jen 1,955 miliardy Kč, přesto plánuje udržet vyrovnané hospodaření. Bude to ale za cenu razantních úspor.

„Chceme snížit náklady na materiál, tlačíme dodavatele k co nejnižším cenám, spolu s krajem chceme plyn a elektřinu nakupovat přímo na burze,“ řekl Veselka. Nemocnice ale podle něj nebude jen šetřit, hledá i nové zdroje příjmů.

„Kromě tržeb, které máme za zdravotní péči, se snažíme hledat i další příjmy. Připravujeme oddělení, kde chceme poskytovat závodní zdravotní péči pro zaměstnance firem, vylepšili jsme laboratoře a jejich služby nabízíme, v první polovině roku chceme otevřít oddělení soudního lékařství, rozšiřujeme i služby našeho cateringu,“ vyjmenoval Veselka.

Podobný propad příjmů od pojišťoven čekají všechny nemocnice. Ještě větším problémem než v Liberci bude podle náměstkyně hejtmana Zuzany Kocumové (Změna pro Liberecký kraj) pro Nemocnici s poliklinikou v České Lípě. Ta skončila předloni ve ztrátě přes 43 milionů korun a za loňský rok vykázala deficit kolem 12 milionů korun. „Těch 12 milionů ale vzniklo v prvním pololetí, v tom druhém už tam žádná další ztráta nevznikala. Kdyby nedošlo k dalšímu utažení kohoutků, tak i českolipská nemocnice mohla letos hospodařit vyrovnaně,“ řekla Kocumová.

Od pojišťoven dostane letos českolipská nemocnice podle odhadů o 30 až 40 milionů korun méně. I tam jsou podle Kocumové nastavena úsporná opatření. Nemocnice například snížila mzdy zaměstnanců, aby snížila náklady, přesune dětské oddělení. Také chystané zateplení by se mělo projevit na úspoře nákladů. „Není ale jisté, zda se přes to všechno podaří udržet hospodaření vyrovnané,“ dodala Kocumová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?