Liberecká nemocnice pořídí další ozařovací přístroj

22. 2. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Další špičkový ozařovací přístroj pro léčbu onkologických onemocnění pořídí Krajská nemocnice Liberec (KNL). Ke stávajícímu lineárnímu urychlovači totiž koncem letošního roku přibude ještě jeden...


Liberec -

„Další takový přístroj výrazně zvýší pacientům komfort v léčení,“

uvedl technický náměstek KNL Česta Havrda.

„Podstatně se zkrátí čekací doby, což se zejména dotkne pacientů z okolních měst, kteří na ozařování dojíždějí.“

Na nový lineární urychlovač získala liberecká nemocnice dotaci z ministerstva zdravotnictví, a to ve výši 15 miliónů korun. Celková cena přístroje se však pohybuje kolem 55 miliónů korun.

„Na financování by se pravděpodobně podílel i kraj,“

řekl technický náměstek. Jak potvrdil, nákup lineárního urychlovače je v současné době předmětem soutěže.

„Předběžně počítáme s tím, že v květnu dojde k podpisu smlouvy. Dodací lhůta bývá tři měsíce a další tři měsíce by trval zkušební provoz. V takovém případě je zcela reálné, že bychom přístroj pro pacienty spustili koncem letošního roku,“

poznamenal Česta Havrda.

Oproti zastaralým přístrojům je lineární urychlovač výkonnější a šetrnější, což má výhody především pro pacienty a pro léčbu nádorových onemocnění.

„Princip léčby spočívá v co nejvyšších dávkách ionizujícího záření, které dokáží rakovinové buňky zničit a zároveň nepoškodit buňky okolní,“

vysvětlila primářka oddělení radiační onkologie Magda Macháňová s tím, že další výhodou je i podstatně kratší doba samotného ozařování.

Pomocí lineárního urychlovače lze nádor ozářit dostatečně vysokou dávkou v krátkém čase, kdy současně chrání okolní zdravé orgány.

Od roku 1983 prošlo v liberecké nemocnici radioterapií více jak tisíc onkologicky nemocných pacientů a v České republice se léčba ozařováním používá u třiceti procent nemocných.

Liberecký den, LENKA MARKOVIČOVÁ

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?