Liberecká nemocnice usiluje o vybudování kardiochirurgie

17. 3. 2017 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajská nemocnice v Liberci usiluje o vybudování kardiochirurgie. Zatím musí každoročně zhruba 440 pacientů odesílat na operace většinou do kardiocenter v Praze.


Pro pacienty ve vážném stavu ale není takové cestování jednoduché. Vybudování kardiocentra přesto není záležitostí nejbližších měsíců, v současné době na něj není v nemocnici místo. S rozšířením kardiocentra se počítá až v letech 2022 až 2023 po dokončení nového pavilonu urgentní medicíny, řekl novinářům generální ředitel nemocnice Luděk Nečesaný.

Liberecké kardiocentrum je jediným pracovištěm svého druhu v kraji. Oddělení vzniklo v roce 2003 a slouží pro 500.000 až 600.000 obyvatel z Libereckého kraje i přilehlých oblastí sousedních krajů Ústeckého, Královéhradeckého a Středočeského. V letech 2010 až 2011 prošlo modernizací zhruba za sto milionů korun. „Naše pracoviště patří z hlediska objemu výkonů, a to především počtu provedených koronárních intervencí, k pěti největším v republice. Je největší z těch, která nedisponují kardiochirurgií. Ročně provádíme 1400 koronárních intervencí,“ doplnil lékařský ředitel nemocnice Richard Lukáš.

V České republice je v současné době 22 kardiocenter, z toho ale jen 12 má i kardiochirurgii. Na počet obyvatel je to sice podle Lukáše počet dostatečný, pracoviště ale nejsou rovnoměrně rozložena. V Praze jich je pět, v Moravskoslezském kraji dvě, ale třeba právě v severních Čechách žádné.

„V současné době jsou v České republice akreditovaná pracoviště kardiovaskulárních center ve dvou kategoriích - komplexní s kardiochirurgií a bez kardiochirurgie. Do budoucna se při dalších reakreditacích počítá, že bude uznán jen typ s kardiochirurgií. To by pro Liberec znamenalo ztrátu statusu kardiocentra,“ řekl jeho přednosta Rostislav Polášek. To by mělo pro nemocnici i finanční důsledky, protože se jedná o lukrativní obor.

Kardiochirurgie by mohla vzniknout v pavilonu A, který dnes slouží chirurgickým oborům a traumatologii. Jsou tam operační sály, lůžka JIP i standardní lůžkové stanice, které by mohly být s malými náklady adaptovány pro potřeby kardiochirurgie. Náklady se podle Nečesaného budou pohybovat kolem 50 až 100 milionů korun, které bude muset nemocnice zaplatit ze svého, nebo z příspěvku vlastníků, jimiž jsou Liberecký kraj a města Liberec a Turnov. „Potřebujeme také vychovat zdravotníky, aby tuto činnost mohli dělat,“ poznamenal Nečesaný.

Kardiochirurgie není jediným chystaným projektem. Nemocnice chce také pořídit chirurgického robota a kameru, která může zlepšit diagnostiku zejména u onkologických pacientů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?