Liberecká nemocnice zavádí nadstandardy, lepší čočky a sádry

17. 2. 2012 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajská nemocnice Liberec bude nabízet svým pacientům v rámci nadstandardních služeb lepší oční čočky a také odlehčené sádry. Největší zdravotnické zařízení v Libereckém kraji jejich ceník od příštího týdne zveřejní na svých webových stránkách, řekl lékařský ředitel Jan Mečl.


Rozšíření zpoplatněných nadstandardních služeb podle něj do budoucna vyloučeno není, zatím se s tím ale nepočítá.

Cena lehkých sádrových obvazů se bude podle Mečla pohybovat v řádu stokorun. Za čočky pacienti v Liberci zaplatí víc. Zdravotní pojišťovny hradí tvrdkou čočku za 2300 korun a měkkou za 3000 korun. Cena lepších čoček, které v rámci této služby nabídne liberecká nemocnice, se může podle diagnózy pohybovat až v řádu desítek tisíc korun.

„Toto, co jsme udělali, je dodržení požadavků vyhlášky. Další typy nadstandardní péče, což jsou nadstandardní pokoje a tak dále, to tady už běží,“ dodal lékařský ředitel s tím, že nemocnice tuto službu měnit nebude. S možností, že by si pacienti krajské nemocnice ale mohli sami vybrat, který z lékařů je bude například operovat, se však nepočítá.

Podle Mečla k tomu nemocnici vedou dva důvody. Prvním je vytížení lékařů. „My z organizačního hlediska toto nejsme schopni do provozu jednoduše dát,“ vysvětlil. Druhý důvod je právní. „Já se osobně domnívám, že tato péče může probíhat v malých soukromých zdravotnických zařízeních, která jsou na to nastavena. Ale hlavní úkol naší nemocnice je poskytnout péči pro nejnáročnější případy, velké operace a tak dál,“ doplnil.

Nemocnice v České republice mohou nadstandardní služby nabízet od letošního ledna. Od dubna se k tomu má přidat podle ministerstva zdravotnictví možnost zaplatit si také konkrétního lékaře.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?