Liberecká nemocnice získala špičkové přístroje na léčení mrtvice

27. 11. 2013 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Liberecká nemocnice díky evropské dotaci nakoupila přístroje za 21,7 milionu korun pro léčení cévních mozkových příhod i nádorových onemocnění.


Získání špičkového vybavení pro komplexní cerebrovaskulární centrum je posledním projektem při vytváření čtyř specializovaných center krajské nemocnice. Novinářům to řekl generální ředitel nemocnice Luděk Nečesaný.

„Dovršujeme úspěšné tažení, kdy se z větší okresní nemocnice stala velká krajská, která šlape na záda fakultním nemocnicím,“ uvedl Nečesaný. Specializovanou péči poskytuje v Liberci také traumatologie, onkologie a kardiologie. „Nevíme, kam bychom se ve specializované péči dále rozšiřovali,“ podotkl ředitel největšího zdravotnického zařízení v kraji.

Komplexních cerebrovaskulárních centrem je v zemi deset. „Třeba Pardubice a Karlovy Vary ho nemají a v Praze je jen na Homolce a ve Střešovicích,“ vypočetl Nečesaný.

Podle zástupce primáře na neurochirurgii Pavla Buchvalda získali moderní přístroje a vybavení pro operačním sály, jednotku intenzivní péči (JIP) i iktovou jednotku. Nejdražší byl operační mikroskop za 8,2 milionu korun. „Je vybaven řadou modulů na specifickou diagnostiku onemocnění mozkových cév, nádorů. Je to v podstatě asi to nejlepší, co na trhu vůbec může být,“ uvedl.

Projekt ještě zcela dokončený není, přístroje v poslední III. etapě by měla nemocnice nakoupit nejpozději do května příštího roku. JIP získá osm speciálně vybavených lůžek i pojízdné CT a jeden speciální stůl přibude v operačních sálech. „Přímo na sále s ním můžeme zajet do CT přístroje,“ uvedl Buchvald.

V liberecké nemocnici považují vytvoření centra za důležitý krok při léčbě mozkových onemocnění. Cévní mozková příhoda je totiž v Česku hlavní příčinou trvalé invalidity, třetí nejčastější příčinou úmrtí a druhou nejčastější příčinou demence. Každý rok postihne v zemi přes 35.000 lidí. Velkou hrozbou je mrtvice pro lidi nad 50 let, výjimkou ale nejsou ani pacienti mladší.

Léčbu komplikuje, že lidé příznaky mrtvice ignorují a do péče specialistů se dostávají pozdě. Pokud se podaří zprůchodnit ucpané cévy do několika hodin, pacient se může uzdravit bez následků. Podezření na mrtvici se dá podle lékařky iktové jednotky v Liberci Sylvy Klimošové snadno ověřit.

„Stačí požádat dotyčného, aby vycenil zuby, odpověděl nám a předpažil obě ruce. Náhle vzniklé obtíže - pokleslý koutek, nesouměrné držení paží, neschopnost porozumět naší žádosti nebo odpovědět na otázku - jsou dostatečně dobrým důvodem k přivolání pomoci,“ uvedla Klimošová. Počet pacientů s mrtvicí léčených v Liberci podle ní každý rok stoupá asi o deset procent. Letos jich bude přes 700.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?