Liberecká záchranka chce ze tří čtvrtin vyměnit sanitky

16. 6. 2014 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Záchranná služba Libereckého kraje si chce s pomocí evropské dotace pořídit v příštím roce 20 nových sanitek za bezmála 80 milionů korun. Nyní mají krajští záchranáři 27 sanitek, obměnila by je tak zhruba ze tří čtvrtin. ČTK to řekl ředitel záchranné služby Vladimír Hadač.


Podle ředitele pocházejí nejstarší sanity z roku 1999, nejmladší jsou z roku 2011. Staří vozů se podle něj projevuje zejména v nákladech na údržbu a složitější organizaci, zásahy u pacientů zatím neovlivňuje. Pro případ nutnosti má vyjednáno, že by Liberci půjčily sanity záchranné služby z jiných krajů.

Peníze chce záchranná služba získat z programu, který je zaměřen na rozvoj jednotlivých složek integrovaného záchranného systému. Spoluúčast 12 milionů korun by zaplatil Liberecký kraj, který je zřizovatel záchranné služby.

Podle Zuzany Kocumové (Změna pro Liberecký kraj) mají už nyní peníze k dispozici, a to díky zrušené zakázce na nákup pěti sanit a dvou doktorských vozů. Na to kraj vyčlenil 12,5 milionu korun. „Využijeme finance, které byly původně určeny na nákup sedmi vozidel, které bychom ale museli hradit ze sta procent z vlastních zdrojů. Díky této výzvě tak můžeme za stejnou finanční částku zajistit téměř trojnásobný počet sanit, a to včetně kompletního moderního přístrojového vybavení,“ upřesnila Kocumová.

Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje vznikla v roce 2003 a má výjezdové skupiny rozmístěné ve 13 městech v kraji. K naléhavým případům může vyslat i vrtulník. K dispozici mají záchranáři 43 vozů, z toho 16 jsou doktorská auta. Loni vyjeli liberečtí záchranáři k bezmála 65.500 případům. Provoz záchranné služby kraj dotuje, letos má pro ni v rozpočtu připraveno 147,67 milionu korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?