Liberecký kraj nabízí České Lípě minoritní podíl v nemocnici

6. 10. 2015 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Liberecký kraj nemocnici v České Lípě městu neprodá, radnici nabízí jen minoritní akciový podíl od jednoho do 49 procent. Novinářům to řekl liberecký hejtman Martin Půta (STAN). Českolipská radnice nabídla na začátku září kraji za stoprocentní akciový podíl 100 milionů korun a slíbila další investice. To však podle hejtmana není přijatelná cena.


Hodnotu nemocnice má posoudit nezávislý auditor, na němž se kraj a město shodnou, od toho se bude případná cena odvíjet. Rozhodující slovo ale budou mít zastupitelé kraje i města, řekl hejtman.

Českolipská nemocnice s 475 lůžky je jednou ze dvou krajských nemocnic, od roku 2006 je akciovou společností se základním kapitálem 333,737 milionu korun. Znalecký posudek zpracovaný loni v listopadu její hodnotu odhadl na 297,683 milionu korun. Liberecký kraj nabídl na jaře České Lípě spoluvlastnictví nemocnice, žádnou konkrétní nabídku však nepředložil. Hovořilo se ale o desetiprocentním podílu zhruba za 30 milionů korun. O symbolických deset procent ale radnice zájem nemá. „Byly by to vyhozené peníze,“ řekla již dříve ČTK českolipská starostka Romana Žatecká (ČSSD).

Vedení České Lípy proto na začátku září přišlo s vlastními nabídkami. V té první nabídlo za stoprocentní akciový podíl v nemocnici 100 milionů korun ve dvou 50milionových splátkách. Radnice je navíc ochotna se zavázat, že v příštích pěti letech postupně zvýší základní kapitál o sto milionů korun tak, že každý rok dá do nemocnice 20 milionů na investice. Nabízela také odkoupení minoritního 45procentního podílu v nemocnici městem za 50 milionů korun, pokud Liberecký kraj o tuto částku zvýší základní kapitál nemocnice a nově vydané akcie dostane také Česká Lípa.

Podle hejtmana kraj nikdy o prodeji celé nemocnice neuvažoval. „My si chceme většinový podíl nechat, protože za zajištění lékařské a nemocniční péče je podle zákona zodpovědný kraj a nebylo by příliš logické se té největší nemocnice, teď myslím spádově, v Libereckém kraji, zbavovat,“ vysvětlil Půta. Dozorčí rada doporučila prodat městu třetinový podíl akcií. Navíc by podle hejtmana nemělo jít o prodej části nemocnice, ale o úpis nových akcií. „Peníze, které město za ty nové akcie zaplatí, zvýší základní jmění a budou použity na investice,“ dodal. Zařízení totiž potřebuje do modernizace v nejbližších letech investovat přes 200 milionů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?