Liberecký kraj nabízí městu Česká Lípa podíl v tamní nemocnici

20. 3. 2015 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Liberecký kraj nabízí České Lípě spoluvlastnictví tamní nemocnice. Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa je druhou krajskou nemocnicí a radnice v ní zatím žádný podíl nemá. Ve zbytku kraje všechna ostatní okresní města nemocnice vlastní nebo spoluvlastní.


Aby se město Česká Lípa stalo v nemocnici akcionářem, je krok logický, akcie může získat buď odkoupením části akciového podílu kraje, nebo přes navýšení základního kapitálu vkladem majetku, či kombinací těchto postupů, řekl ČTK liberecký hejtman Martin Půta (STAN).

„Protože to před volbami ve svých předvolebních programech slibovaly téměř všechny strany, pevně věřím, že ta jednání budeme moci oficiálně zahájit. Pro nás není podmínkou žádná výše procent, není pro nás podmínkou ani to, aby se ty peníze splatily okamžitě, chtěli bychom je ale použít na investice do nemocnice,“ řekl hejtman. Pokud jde o vstup města do společnosti krajští právníci se podle Půty kloní k tomu, aby Česká Lípa odkoupila jednu kmenovou akcii, stala se akcionářem a pak upisovala nové akcie a navýšila svůj podíl.

Podle starostky Romany Žatecké (ČSSD) je českolipská radnice připravena se nabídkou kraje zodpovědně zabývat. „Trváme však na tom, abychom měli přesné informace o kondici nemocnice jako takové - o nutných opravách, hospodaření, o vizi, přesvědčivých strategiích i dosavadních výsledcích. Musíme totiž vědět, do jaké organizace s jakými vlastnostmi bychom případně vstoupili,“ řekla ČTK Žatecká. Kromě kondice nemocnice a podmínek majetkového vstupu musí podle ní ale město vzít v potaz i to, že se zřejmě už letos začne projednávat návrh zákona o neziskových nemocnicích.

Českolipská nemocnice je jednou ze dvou krajských nemocnic v Libereckém kraji. Slouží pro spádovou oblast se 110.000 obyvateli, jiná nemocnice na Českolipsku není. Zařízení má 475 lůžek, z toho 347 akutních, a zaměstnává 830 lidí. Ročně je tam hospitalizováno 19.000 pacientů, dalších 270.000 jich projde ambulancemi. Nemocnice je akciovou společností s obratem více než 600 milionů korun, loňské hospodaření skončilo podle předběžných informací ziskem 14 milionů korun. V posledních letech se do zateplení budov investovalo přes 126 milionů korun, investice za dalších 100 milionů se připravují. Znalecký posudek z loňského září ocenil nemocnici na bezmála 298 milionů korun.

Jediným vlastníkem nemocnice je Liberecký kraj. Česká Lípa nemá ani zástupce v orgánech společnosti. Město přitom v posledních letech nemocnici přispělo třeba na vybudování rodinných pokojů a zřízení babyboxu. „Za posledních pět let věnovala Česká Lípa krajské nemocnici téměř dva miliony korun. Kromě toho poskytla nestandardně nemocnici i bezúročnou půjčku na předfinancování dotovaných projektů na koupi nové angiolinky a modernizaci rentgenového pracoviště,“ uvedla Žatecká. Město se podle ní rozhodně nezříká pomoci nemocnici, která poskytuje zdravotní služby pro jeho obyvatele. „Musíme však vědět, že vstupujeme do organizace v dobré finanční kondici, jejíž majitel počítá s jejím rozvojem do budoucna,“ dodala starostka.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?