Liberecký kraj nabízí za nemocnici ve Frýdlantu deset mil. Kč

21. 4. 2016 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Liberecký kraj nabízí společnosti EUC (dříve Euroclinicum) deset milionů korun za stoprocentní podíl v Nemocnici Frýdlant. Nabídka vychází z veřejně dostupných informací z obchodního rejstříku, řekl novinářům liberecký hejtman Martin Půta.


Liberecký kraj má podle něj vážný zájem nemocnici odkoupit a provozovat, aby zajistil základní zdravotnickou péči pro zhruba 30.000 obyvatel Frýdlantského výběžku. EUC už loni přeměnila lůžka interny na následnou péči a od dubna tam není ani 24hodinová pohotovost.

„Pokud k dohodě nedojde, je Liberecký kraj připraven za peníze, které má připravené v rozpočtu, vybudovat ve Frýdlantu emergency centrum (úrazová pohotovostní ambulance), které by akutní péči zajistilo bez dohody s vlastníkem frýdlantské nemocnice,“ řekl Půta. Na přípravě fungování ambulance už podle něj pracuje ředitel největší Krajské nemocnice Liberec Luděk Nečesaný. Už dnes pacienti z Frýdlantska míří ve stále větší míře právě do liberecké nemocnice, která na to kapacitně nestačí. Pokud kraj nemocnici ve Frýdlantu nekoupí, čekají ho náročné přesuny, investice a shánění lékařů pro libereckou nemocnici.

Ředitel EUC pro vnější vztahy Jan Hůlek dnes ČTK sdělil, že firma nabízela ve Frýdlantu zajištění nepřetržité akutní péče. Žádala na to od obcí 3,5 milionu korun. Starostové však odmítli soukromé zařízení dotovat. Pohotovost tak funguje ve všedních dnech od 16:00 do 20:00, v pátek od 17:00 do 21:00 a o víkendech a svátcích od 09:00 do 18:00 na základě objednávky kraje. „Kraj už službu pohotovosti na pár hodin denně u nás objednává. Zaplatit 3,5 milionu korun ročně a rozšířit stávající pohotovost v Nemocnici Frýdlant je podle nás ekonomičtější, než vymýšlet nějaké emergency centrum,“ dodal Hůlka.

Současný vlastník koupil Nemocnici Frýdlant s.r.o. v roce 2013. Jak podle Půty ukázal obchodní rejstřík, zaplatila firma deseti spoluvlastníkům po milionu korun - dohromady tedy deset milionů. Firma, která ve Frýdlantu zaměstnává zhruba 200 lidí, nevlastní areál nemocnice, pronajímá si ho od města. Podle Půty vyjednává kraj o odkoupení nemocnice od loňského roku, při jednání měl padnout požadavek na 35 milionů a také provozování lékárny v areálu i po prodeji nemocnice. EUC to ale popírá. Předseda představenstva EUC Jan Blaško již dříve ČTK řekl, že cílem firmy není nemocnici prodat, ale nadále ji provozovat a rozvíjet.

Liberecký kraj je podle hejtmana připraven dál o koupi nemocnice jednat. „Pokud budou jednání pokračovat, bude muset nepochybně dojít k ocenění společnosti k nějakému aktuálnímu datu, protože my jinak žádnou firmu koupit neumíme,“ dodal Půta. Již dříve krajští radní navrhli, aby posudek nemocnice zpracovala společnost Nexia AP, se kterou má Liberecký kraj dobré zkušenosti. Firma je navíc auditorem společnosti EUC, což by mohlo vyjednávání urychlit. Lhůta pro vyjednávání skončí na konci června.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?