Liberecký kraj plánuje vybudovat chybějící hospic

2. 9. 2010 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Liberecký kraj plánuje vybudovat kamenný hospic, který v kraji chybí a o jehož stavbě se již několik let mluví. Stavět by se mělo začít na přelomu let 2011 a 2012. Zatím není jasné, kde by měl hospic stát, bude se však zřejmě rozhodovat mezi Libercem a Jabloncem.


Kraj kvůli projektu uzavřel smlouvu s Hospicovou péčí sv. Zdislavy, řekl krajský radní pro sociální péči Pavel Petráček.

Přestože vybudování hospice bylo jedním z témat sociální demokracie před krajskými volbami, zatím k němu nedošlo. Liberecký kraj je přitom spolu s Karlovarským krajem jediným, kde toto zařízení chybí. Existuje pouze síť lůžek pro nevyléčitelně nemocné v nemocnicích. Ty jsou v Liberci, České Lípě a Semilech. Nejde však o plnohodnotnou náhradu klasického hospice.

Důležitým krokem k jeho vybudování by mělo být právě podepsání smlouvy s Hospicovou péčí sv. Zdislavy, která v kraji poskytuje terénní hospicovou péči. V současné době má v přímé péči devět pacientů. Společnost by měla kamenný hospic provozovat a také pracovat na přípravě projektové dokumentace.

„Mám za to, že se jedná o zásadní dokument, který povede k vybudování hospice. Ve smlouvě se již reálně hovoří v termínech o přípravě projektové dokumentace a dále i o finanční podpoře kraje na její zafinancování ve výši dvou milionů korun,“ řekl Petráček.

Náklady na vybudování hospicu by se měly pohybovat mezi 50 a 60 miliony korun, jeho roční provoz by měl stát 20 milionů. „Kraj bude ročně přispívat až 15 procent na provoz hospice, maximálně však 15 milionů korun,“ podotkl radní. Zhruba dvě třetiny nákladů na provoz by měly pokrýt úhrady od pojišťoven. Hospic by měl mít kapacitu asi 25 lůžek.

Právě financování provozu samotného hospice je podle Petráčka problémem v řadě jiných krajů. „Vycházeli jsme z jejich zkušeností a víme, že to není jednoduché. I to je ale ve smlouvě řešeno. Hospicová péče sv. Zdislavy a kraj se zavazují iniciovat založení společnosti jejímiž členy budou také města z kraje, která budou mít zájem se finančně podílet na provozování hospicové péče pro své občany,“ dodal radní.

O výstavbě hospice se v Libereckém kraji diskutuje už radu let. V roce 2003 dokonce stát přislíbil 14 milionů korun na jeho vybudování v Jablonci nad Nisou. Sdružení pro hospic ho tehdy chtělo vybudovat v bývalé dětské nemocnici. Z projektu ale nakonec sešlo, protože se sdružení nepodařilo získat na projekt další peníze. Pak se uvažovalo o přestavbě bývalé léčebny dlouhodobě nemocných v České Lípě, přednost nakonec dostala kvůli nižším nákladům stavba na zelené louce, zatím je ale ve fázi záměru.

Nejbližší hospic, který by poskytoval péči umírajícím z Libereckého kraje, je tak v Litoměřicích. V kraji je zatím od roku 2004 jen takzvaný mobilní hospic v jablonecké nemocnici. Paliativní tým tvořený lékařkou a dvěma sestrami vyjíždí za pacienty, jeho služeb už využily desítky lidí. Od loňského října pomáhá rodinám pečujícím o nevyléčitelně nemocné právě také tým dobrovolníků z Hospicové péče svaté Zdislavy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?