Liberečtí dobrovolníci zítra vyráží na Haiti

17. 4. 2010 8:46
přidejte názor
Autor: Redakce
Do místa, které bylo letos v lednu dějištěm jedné z nejhorších katastrof v novodobých dějinách, již zítra odcestují lidé z liberecké organizace Hand for Help.


Tým zdravotníků a dobrovolníků postaví na zemětřesením zdevastovaném ostrově Haiti tři budovy, které místním obyvatelům poslouží jako nemocnice. „Od samého počátku jsme dělili pomoc Haiti na dva prakticky samostatné projekty,“ říká ředitel organizace Jaromír Dolanský.

„Prvním - menším - projektem pomoci bylo vypravení psovodů z Liberce. Tito měli jet na Haiti pomoci zachraňovat lidi zasypané v sutinách domů.“ Liberečtí psovodi se do záchranných prací nakonec nezapojili kvůli kolapsu leteckého spojení s hlavním městem Port-au-Prince. Hlavní část projektu, tedy právě stavbu nemocnice, se připravit podařilo, a to s velkou pomocí finančních darů od měst, firem i obyčejných lidí. Hand for Help zdravotnické zařízení postaví přibližně hodinu cesty od hlavního města. Právě tam se totiž nachází velké shromaždiště lidí, které zemětřesení postihlo. Ve třech budovách budou pacientům k dispozici dva malé operační sály, jeden porodní sál, ambulantní ošetřovna, praktický lékař a lůžková část. Součástí budou i sklady léků a materiálu. Organizace Hand for Help by měla na Haiti působit jeden rok, což ale neznamená, že po roce dojde k uzavření nemocnice.

„Právě proto bude po celou dobu působení probíhat školení místního personálu. Po roce zdravotnické zařízení převezme místní vláda nebo samospráva a námi proškolený personál bude pokračovat v naší práci,“ vysvětluje Dolanský. Patnáctičlenný tým dobrovolníků opustí Liberec zítra po poledni. V 11 hodin proběhne před budovou historické radnice ceremoniál, kdy předseda senátu Přemysl Sobotka předá týmu českou vlajku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?