Lidé dali loni za léky a doplatky téměř 16 miliard korun

5. 10. 2009 9:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Téměř 16 miliard korun dali lidé loni v lékárnách za doplatky na léky, v nichž jsou započteny i regulační poplatky, a za volně prodejné medikamenty. Informuje o tom na svém webu Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS).


Podle statistiků stouply platby pacientů za léčiva proti roku předchozímu o 8,9 procenta. Přispěly k tomu růst DPH na léky a regulační poplatky.

Doplatek pacienta na recept byl loni 122 korun, předloni 87 korun. Na jednoho obyvatele připadlo loni v průměru 6,6 receptu, předloni 8,7. Na jednoho obyvatele připadá za loňský rok průměrná útrata v lékárně 816 korun za doplatky a 709 korun za volně prodejné léky nebo zdravotnické prostředky.

Prezident České lékárnické komory Stanislav Havlíček očekává v příštím roce další růst plateb pacientů.

DPH na léky má totiž podle úsporného balíčku stoupnout o procento a platby zdravotních pojišťoven za léky naopak klesnout o sedm procent. Rozdíl doplatí pacienti, pokud firmy nezlevní tak, aby se doplatek na léky hrazené z pojištění udržel stejný. Doposud to tak vždy udělaly, otázkou podle Havlíčka je, zda to udělají i v dobách krize.

Ta může tvrdě dopadnout i na některé lékárny - pokud lidé budou kupovat méně léků a zároveň lékárnám klesnou příjmy od zdravotních pojišťoven, mohou menší lékárny zkrachovat.

Průměrná lékárna inkasovala loni 11,7 milionu korun od zdravotních pojišťoven, o rok dřív 12,3 milionu. Od pacientů za doplatky a volný prodej měla 6,8 milionu, předloni 6,2 milionu. V porovnání krajů měla největší tržby klasická lékárna v Praze, 25,1 milionu za rok, nejnižší v Jihočeském kraji, 16,4 milionu. Průměrná lékárna přijala za rok přes 29.000 receptů.

Nemocniční lékárna přijala loni v průměru téměř 58.000 receptů, průměrná tržba přesáhla 202,3 miliony korun za rok.

Celkové tržby lékáren za léčiva a zdravotnické prostředky v roce 2008 dosáhly podle ÚZIS 66 miliard a oproti předchozímu roku stouply o 3,4 procenta. Z toho tržby za léky činily loni 58,7 miliardy, to je nárůst o 2,8 procenta. Naopak příjmy lékáren od zdravotních pojišťoven klesly loni oproti roku předchozímu o 2,4 procenta na 34,2 miliardy.

Počet přijatých receptů klesl na 68,9 miliardy, což jsou zhruba tři čtvrtiny počtu roku předchozího. Pacientům se vyplatí koupit si levnější přípravek za hotové spíš než zaplatit za návštěvu lékaře 30 korun a stejnou částku pak i za výběr léku.

Na jeden recept připadla loni v průměru léčiva za 575 korun, přitom hodnota léků na recept v klasické lékárně byla v průměru 505 korun a v ústavní lékárně 1327 korun. Odpovídá to nabídce léků, lékárny v nemocnicích mají i speciální nákladné preparáty. Na jednu lékárnu připadalo loni v průměru 4079 obyvatel.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?