Lidé prý nemusejí za lék platit víc, i když se poplatek neodečítá

20. 1. 2012 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Pacienti, kteří si pořizují léky s doplatkem, platí od ledna víc. Lékárny totiž v takovém případě už neodečítají regulační poplatek 30 korun. Podle mluvčího lékárnické komory Aleše Krebse ale víc dát za svůj lék nemusejí.


Mají svému lékaři říci, že chtějí lék bez doplatku, případně požádat lékárníka, ať jim předepsaný lék s doplatkem vymění za jiný bez doplatku. Do konce loňského roku platili pacienti 30 korun za položku na receptu, lékárna jim to od doplatku odečetla. Teď platí 30 korun za recept a lékárna nic neodečítá.
S informací přišel deník Blesk.

„U léků s doplatkem je to pro pacienty méně výhodné, ale mohou si od lékaře vyžádat lék bez doplatku, tam to pro ně vyjde lépe,“ řekl ČTK Krebs. Lékárníci jsou podle něj připraveni poradit pacientům, kteří budou mít na receptu lék s doplatkem, a vyměnit jim ho za lék se stejnou účinnou látkou bez doplatku. Takzvanou generickou substituci jim povoluje zákon.

Pokud si pacient šel loni s receptem třeba pro dvě balení léku, za každé byl doplatek 31 korun, musel zaplatit 62 koruny. Měl sice dát ještě 30 korun za položku, počet balení se nezohledňuje, ale lékárna mu to odečetla. Nyní za dvě balení dá dohromady 62 koruny a k tomu 30 korun poplatek za recept, uvedl jako příklad Blesk.

Léků bez doplatku je asi desetina všech přípravků, tedy 500. Podle Krebse ale pokrývají všechny hlavní skupiny. Jsou to přípravky nejčastěji užívané, hlavně na tlak a cholesterol a další chronické obtíže.
„Záleží tedy hodně na tom, co budou psát lékaři. Změna nemusí nutně znamenat, že pacient bude platit víc,“ shrnul Krebs.

Pacientům doporučil, aby se na své léky ptali. „Je to jejich léčba a jejich právo,“ zdůraznil. Zatím se prý lékárníci s nárůstem dotazů nesetkali. Změny po 1. lednu rozruch v lékárnách prý nevyvolaly. „Někteří pacienti se ptají, někteří ne, určitě to není konfrontačí vůči lékárníkům,“ řekl.

Nad výší doplatku se prý pozastaví nanejvýš pacient, který dlouhodobě i několik let užívá stejné léky. Lidé, kteří si léky kupují příležitostně, si většinou ani nepamatují, kolik dopláceli minule.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?