Lidé ušetří za část léků, regulační poplatek platí za všechny

2. 4. 2009 9:37
přidejte názor
Autor: Redakce
Pokud bude doplatek vyšší než 30 korun, zaplatí pacient regulační poplatek a pak se mu vrátí formou odečtu z doplatku. Novinářům to řekl prezident České lékárnické komory Stanislav Havlíček...


Lidé ode středy ušetří za část léků. Roční úspora by měla dosáhnout až jedné miliardy korun. V Česku se spotřebují za rok léky za 70 miliard. Regulační poplatek budou lidé ze zákona platit dál za všechny léky hrazené ze zdravotního pojištění. Pokud bude doplatek vyšší než 30 korun, zaplatí pacient regulační poplatek a pak se mu vrátí formou odečtu z doplatku. Novinářům to řekl prezident České lékárnické komory Stanislav Havlíček.

„Pacienti v souhrnu ušetří, nemůžeme ale říci, že ušetří každý pacient. Jsou to průměry, a někdo tedy zaplatí i více,“ uvedl.

Změnu v regulačních poplatcích zavádí novela zákona o veřejném zdravotním pojištění. Ode dneška jsou od nich osvobozeny v lékařských ambulancích děti do 18 let. Nadále musejí platit v lékárnách. Jim a seniorům nad 65 let klesá roční ochranný limit z 5000 korun na polovinu. Seniorům se do limitu nově započítávají i některé přípravky pro léčbu žilních onemocnění, krémy a masti k léčbě bolesti či přípravky na obezitu.

„Prakticky stejný naopak zůstává systém platby regulačních poplatků, které jsou lékárníci povinni vybírat od pacientů bez ohledu na doplatek u konkrétního léčiva,“ zdůraznil Havlíček.

Pacient zaplatí hotově 30 korun za lék bez doplatku nebo s doplatkem nižším než tato částka. U léků s vyšším doplatkem se mu regulační poplatek vrací v odečtu z konečného doplatku. Je na to složitý vzorec, tento odpočet se promítá různou měrou do ceny léku v závislosti na počtu balení. První balení je nejlevnější a u každého dalšího cena po odpočtu stoupá. Bez počítače není schopen žádný lékárník spočítat tuto cenu.

Podle Havlíčka hrozí v lékárnách zmatek, pokud vypadne výpočetní technika. „Musíme věřit, že dodavatelé softwaru vše naprogramovali správně,“ poznamenal. Lékárníci žádají pacienty o shovívavost, nemohou je postup výpočtu naučit ani cenu spočítat sami. „Nejde to přenést do roviny, tady máte účtenku, zkontrolujte si to, protože těch operací je příliš a zahrnují některé nestandardní matematické funkce,“ vysvětlil.

Z pohledu pacienta, který nechce výpočty kontrolovat, to na první pohled vypadá jednodušeji. Hotově zaplatí regulační poplatek jen u léků s doplatkem nižším, než je tato částka. U léku s vyšším doplatkem se z jeho pohledu stane regulační poplatek součástí ceny.

Rozdílnost cen stejného léku při různém počtu balení přiblížil mluvčí komory Aleš Krebs na Sioforu, který užívají diabetici. V roce 2007 byla cena jednoho balení 166 korun, první tři měsíce letošního roku 155 korun. Od 1. dubna zaplatí pacient za jedno balení 139 korun, za druhé balení 151 korun, za třetí balení 156 korun a tak dále.

Složitost nového systému je podle Krebse v tom, že dosud se započítával regulační poplatek podle daného vzorce pro každé balení léku zvlášť. Byl tedy vždy stejný a pacient věděl, kolik za krabičku doplácí. Nově se bude počítat ze souhrnu krabiček léku na receptu. Pokud by lékárník chtěl nalepit na krabičku cenu, musel by ji oblepit cenovkami kolem dokola, aby uvedl ceny pro případ, že krabička bude prvním, druhým či dalším balením.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?