Lidé v Žatci vyrážejí do dalšího tvrdého boje za svou nemocnici

20. 3. 2012 8:02
přidejte názor
Autor: Redakce
"Každý podpis je důležitý! Lidé podepisujte!" Tak burcuje nová petice za záchranu žatecké nemocnice veřejnost v Žatci i okolí. Nedávno přitom jedna podpisová akce skončila, lidé v regionu podpořili nemocnici deseti tisíci podpisy. Válka o zdravotnické zařízení ale ještě není u konce, právě naopak, nic není rozhodnuté, proto chtějí lidé v Žatci bojovat dál, vyhrát další bitvu.


Jediná plně funkční nemocnice v okrese Louny totiž aktuálně bojuje o pokračování dětského a gynekologicko – porodnického oddělení. A veřejnost jí chce pomoci, všichni si uvědomují, že pomáhá téměř devadesáti tisícům lidí ve své spádové oblasti.

„Vyzýváme všechny občany regionu, aby podpořili svým podpisem zachování akutní lůžkové péče v žatecké nemocnici. Ambicí petice je získat minimálně deset tisíc podpisů a dostat se tak s tématem zachování žatecké nemocnice přímo na jednání Senátu Parlamentu ČR,“ žádá veřejnost o podporu Petr Antoni, jeden ze členů petičního výboru.

„Od ledna 2013 hrozí uzavření gynekologicko – porodnického a dětského oddělení. Tomu musíme zabránit,“ pokračuje. Nová petice se rozeběhla v minulých dnech. Lidé ji mohou podepsat v Žatci na radnici i ve druhé budově městského úřadu. Podpisové archy najdou také v čekárnách lékařů nebo na některých dalších veřejných místech. Petici by mělo být možné podepsat také v Lounech a Podbořanech a na dalších obecních úřadech.

„Chceme oslovit nenásilnou formou co nejvíce lidí, naší nemocnici podpořit. Uvítáme také dobrovolníky, kteří by mohli s podpisovými archy chodit,“ žádá Antoni o spolupráci veřejnost. O podpisové archy si lidé mohou napsat na mailovou adresu

Také vedení žatecké radnice na nové petici spolupracuje. „Vítáme každou snahu, která pomůže zachovat rozsah péče v Žatci,“ uvedl pro Deník Jan Novotný, žatecký místostarosta. Teprve nedávno přitom v Žatci skončila první velká podpisová akce za nemocnici. Takzvané Antimemorandum podepsalo ve městě a okolí deset tisíc lidí. Akci pořádala Asociace Českých a Moravských nemocnic, zaměřena byla právě proti plánovanému rušení a omezování malých nemocnic.

„Lidé, přijďte se podepsat znovu. V této petici jde o naší nemocnici. Každý podpis je hodně důležitý,“ vyzývá Petr Antoni.

Podpora Žatci přichází i z okolí, celý okres využívá jedinou plně fungující nemocnici. „Podporu už vyjádřilo zastupitelstvo v Podbořanech, Lounech, podpora přichází i z dalších obcí a měst. Postavil se za nás také Euroregion Krušnohoří nebo Mikroregion Nechranicko,“ vypočítává dalšía další místa, odkud podpora přichází, místostarosta Žatce Novotný.

Nemocnice v Žatci letos bojuje o přežití. Přitom je finančně, odborně i personálně zajištěná. Její hospodaření se už vylepšilo, není ve ztrátě. Zdravotní pojišťovny totiž ve spolupráci s ministerstvem připravují „optimalizaci“ akutních lůžek, což znamená seškrtání v celé republice deseti tisíc lůžek. Problémy se týkají i Žatce, kde se zvažuje konec dětského a gynekologicko – porodnického oddělení.

Rozhodovat semáv případě porodnice mezi Žatcem, Rakovníkem a Slaným. Tato oddělení jsou přitom pro další fungování celé nemocnice klíčová. Všechna základní čtyři oddělení se totiž doplňují. Bez dvou primariátů už by v Žatci nebyla plně funkční akutní péče. Jediná plně funkční a vybavená nemocnice v okrese Louny se stará o 87 tisíc lidí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?