Lidem s virem HIV ministryně sebrala šanci

10. 3. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V Česku zřejmě nastane kolaps léčby HIV pozitivních lidí. Podle odborníků hrozí, že budou nakažení pacienti plnit nemocnice a mnohem dříve na nemoc AIDS umírat. Ministryně zdravotnictví totiž omezila peníze AIDS centrům, která tak budou muset přerušit dosavadní léčbu...


Severní Čechy - Léčba HIV pozitivního člověka stojí měsíčně kolem 45 tisíc korun.

„Letos očekáváme velmi nízké dotace, což bude znamenat ohrožení léčby pacientů. S použitím všech léků jsme schopni zastavit množení viru, zabránit dalšímu poškozování obranyschopnosti a prodloužit tak pacientům život o mnoho dalších let,“ vysvětluje vedoucí severočeského AIDS centra v ústecké Masarykově nemocnici Pavel Dlouhý.

V důsledku to znamená ušetření mnohamilionových částek, protože léčba pacientů v konečném stadiu AIDS je až několikanásobně dražší.

„Pokud se nám kvůli nedostatku peněz nepodaří množení viru HIV zastavit, budou muset pacienti užívat velmi drahá antibiotika, spousta z nich bude ležet v nemocnicích, a hlavně budou dříve umírat,“ varuje Dlouhý. Podle něj lze očekávat i zkratkovité reakce nemocných.

„V zemích, kde vláda omezila tok finančních prostředků na léčbu HIV pozitivních, docházelo k manifestacím a napadání,“ říká lékař.

Dotace od státu AIDS centrům dlouhodobě klesají. „Už loni jsme dostali málo peněz na léky, které nejsou hrazeny ze zdravotního pojištění, proto jsme museli u některých pacientů léčbu skončit,“ uvedl Dlouhý.

V Česku je registrováno 737 HIV pozitivních lidí. Téměř 400 případů bylo zjištěno v Praze, na severu Čech 59 případů. Skutečné počty jsou však podle odborníků až desetinásobně vyšší.

„Z 836 734 loni provedených testů bylo jako HIV pozitivních identifikováno 72 osob. Je to až dosud nejvyšší roční počet nově diagnostikovaných případů,“ uvedla Marie Brůčková z Národní referenční laboratoře pro AIDS.

V současné době existuje dvacítka léků, které zabraňují prohlubování infekce. Pacientovi jsou z této škály nasazeny troje léky najednou. Až dosud platilo, že pacienti mohli žít plnohodnotný život, normálně pracovat.

„Životy HIV pozitivních v Česku v současné době neohrožuje virus způsobující selhání imunitního systému, ale ministerská vyhláška, která neřeší dostatečné hrazení ambulantní péče pro HIV/AIDS pacienty,“ řekl tajemník České společnosti AIDS pomoc Miroslav Hlavatý.

Ministryně zdravotnictví prostřednictvím tiskového oddělení vzkázala, že na vyjádření k problematice dotací AIDS centrům pracuje.

Ústecký kraj, LENKA ZLATNÍKOVÁ

Reakce čtenářů Zdraví.Euro.cz

Uživatel:mmnovak@seznam.cz

Má to dvě stránky.Více postižených HIV zemře,na druhé straně ale ubude těch,kteří se nakazí, neboť si uvědomí,že jejich léčba již nebude tak úspěšná a mnohem dříve zemřou.Je to v každém jedinci a osobně bych dával větší peníze na prevenci.Na školách bych zřídil funkci psychologa,který by byl s

dospívajícími žáky v neustálém kontaktu a to protože naše rodiny

totálně selhávají a když se jejich synek nebo dcerka stane narkomanem,je již pozdě.A v této společnosti narkomanů pak dochází k největšímu nárustu pozitivních HIV.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?