Lidovci chtějí s Julínkem jednat o výši příspěvků hospicům

3. 12. 2008 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Celostátní výbor KDU-ČSL vyzval stranického předsedu Jiřího Čunka, aby s ministrem zdravotnictví Tomášem Julínkem (ODS) jednal o záměru snížit příspěvky pro hospice v příštím roce. Zdravotní expert KDU-ČSL Jiří Carbol novinářům řekl, že podle návrhu úhradové vyhlášky ministerstva zdravotnictví by měla za jeden bod hospicová zařízení získat příští rok pouze 80 haléřů namísto současného příspěvku ve výši 1,03 koruny...


„Meziročně by to činilo o 23 procent méně. Hospice se proto na nás obrátily. Je to pro ně likvidační,“ uvedl Carbol, který patří mezi největší kritiky Julínkovy politiky.

O snížení hodnoty příspěvku pro hospice budou ve středu na ministerstvu zdravotnictví jednat zástupci Asociace poskytovatelů hospicové paliativní péče. ČTK řekl o záměru ministerstva také viceprezident organizace Miroslav Běťák s tím, že na internetových stránkách prezentovaný návrh vyhlášky se snížením nepočítá, protože jde o „dnešní aktualitu“.

Celostátní výbor KDU-ČSL se dnes nezabýval do hloubky spory kolem reformních Julínkových návrhů. Stanou se patrně tématem zasedání celostátní konference KDU-ČSL, která se sejde příští pátek. Lidovci na ní také vyberou termín volebního sjezdu. Zatím jsou ve výběru tři termíny. „Každý z nich má své zastánce,“ řekl novinářům Čunek.

Zatím jediným jeho vyzyvatelem je europoslanec Jan Březina, který záměr avizoval v den volební prohry KDU-ČSL ve volbách do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu. Analýzu důvodů prohry by mělo široké vedení KDU-ČSL také příští pátek.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?