Lidovci zmrazili Julínkovu reformu zdravotnictví

21. 4. 2008 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Plánovaná druhá etapa reformy zdravotnictví ministra Tomáše Julínka (ODS) je po včerejšku v troskách. Pardubický sjezd KDU- ČSL totiž v neděli odmítl jeden z jejích základních bodů - privatizaci zdravotních pojišťoven. Podle usnesení smí lidovečtí politici podporovat pouze přechod pojišťoven na akciové společnosti, ale ne už jejich další prodej...


KDUČSL na sjezdu odmítla privatizaci zdravotních pojišťoven, chce i omezit poplatky

To není podle předsedy Jiřího Čunka proti programovému prohlášení vlády. „Možná jde usnesení proti dalším požadavkům ODS,“ řekl Čunek. Stejně tak odmítl i prodej krajských nemocnic.

Na sjezdu se hovořilo i o regulačních poplatcích. „Například u dětí žádný regulační charakter nemají,“ zmínil Čunek. Žádný z návrhů usnesení, který by lidovecké politiky zavázal k prosazování omezení poplatků, však na sjezdu nakonec neprošel. Jeden o pouhé tři hlasy. Rušením poplatků a reformou zdravotnictví se bude zabývat celostátní konference lidovců 12. května.

Topolánek lidovce zkritizoval

Za stále silnější výpady proti reformám kritizoval lidovce premiér Mirek Topolánek.

„Ptám se některých poslanců, podle sobotního projevu i Jiřího Čunka, jestli četli svůj vlastní volební program, když proti jeho plnění tak vehementně protestují,“ hřímal Topolánek na sjezdu a připomněl, že se zavedením poplatků za návštěvu u lékaře, za výdej léků na recept a za hospitalizaci šla KDUČSL do posledních voleb.

Pokud mají lidovci s reformami vážný problém, měli by podle premiéra opustit vládu. „Jeli tu někdo, kdo chce směřovat jinam, než říká koaliční smlouva a programové prohlášení vlády, měl by říci, co navrhuje. A měl by mít odvahu v takovém případě koaliční smlouvu vypovědět,“ uzavřel Topolánek.

Jeho kritický tón byl v kontrastu se smířlivou rétorikou zástupců sociální demokracie a Strany zelených, kteří na lidoveckému sjezdu rovněž vystoupili.

Lidovci navrhli zřídit komisi, která by sporné body zdravotní reformy projednala. „Taková komise by mohla vzniknout do čtrnácti dní,“ míní Čunek.

Podle ministerstva zdravotnictví to však nikam nepovede. „Platí zásada, pokud nechci něco řešit, zřídím komisi,“ uvedl první náměstek ministr Marek Šnajdr v ČT v Otázkách Václava Moravce.

Vendula Fižová, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?