Lídři: Krajské nemocnice privatizovat nebudeme

30. 9. 2008 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Jihomoravský kraj by měl mít základní síť nemocnic, které zůstanou za všech okolností neziskovými organizacemi. V dalším díle předvolebního seriálu Deníku Rovnost lídři krajských kandidátek pěti hlavních stran vyvrací obavy, že by někdy v budoucnu mohli privatizovat některou z krajských nemocnic...


„Na prvním místě se musí vytvořit hlavní síť krajských nemocnic, které budou poskytovat komplexní péči. Těmi jsou nemocnice ve Znojmě, Břeclavi, Vyškově a Kyjově. Zařadil bych k nim také ivančickou nemocnici, která však díky blízkosti Brnu bude mít určitou vazbu na fakultní nemocnice,“ uvedl současný jihomoravský hejtman a jednička lidovecké kandidátky Stanislav Juránek. Do této základní sítě řadí i nemocnici v Boskovicích, která však nepatří kraji. Pro ostatní krajské nemocnice je podle něj nutné najít správné využití.

Stejných pět nemocnic vyjmenoval také nezávislý lídr kandidátů za KSČM Vojtěch Adam. Jako bývalý ředitel ivančické nemocnice a onkolog je v oblasti zdravotnictví odborníkem.

„Kraj by určitě měl definovat prioritní síť krajských nemocnic, které mu zůstanou,“ souhlasí s hejtmanem Adam. A shodl se s ním i na výčtu nemocnic. Sociální demokrat Michal Hašek současné vedení kraje kritizuje za to, že dosud nevytvořilo koncepci fungování zdravotní péče na jižní Moravě.

„Pokud se stanu hejtmanem, tak vyvinu úsilí, aby se sešli všichni provozovatelé zdravotních zařízení v Jihomoravském kraji a vytvořili jednotnou koncepci. Aby si jednotlivá zařízení nekonkurovala,“ prohlásil Hašek, podle kterého je hlavním bodem krajského zdravotnictví udržení všech osmi nemocnic v současné podobě. Na rozdíl od ostatních stran chtějí sociální demokraté po volbách prosadit, aby v krajských nemocnicích nemuseli lidé platit regulační poplatky.

Privatizaci nemocnic odmítá i současný první náměstek jihomoravského hejtmana Milan Venclík z ODS.

„Kdybychom to chtěli udělat, tak se tak dávno stalo. Koalice měla dostatek sil to prosadit. Krajské nemocnice privatizovat nehodláme,“ řekl Venclík. Podobně smýšlí i jediná žena mezi hlavními kandidáty na hejtmana Kateřina Dubská ze Strany zelených.

V čem se však kandidáti neshodnou, je postoj k rušení Úrazové nemocnice a přesunu traumacentra do Bohunic. Šéf poslaneckého klubu za ČSSD Hašek s kolegy dokonce předložil poslanecké sněmovně návrh zákona o převodu Úrazové nemocnice na město Brno.

„Musím připomenout, že úrazovka fungovala beze ztrát. Její hlavní příjem netvoří peníze od ministerstva zdravotnictví, ale z veřejného zdravotního pojištění. Pokud bude mít smlouvu s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, tak nebude problém s jejím financováním,“ tvrdí Hašek.

Vojtěch Adam proti zrušení Úrazové nemocnice vystupuje ještě razantněji.

„Je nutné uvědomit si, že má své nezaměnitelné místo v systému zdravotnictví Jihomoravského kraje. Přesun traumacentra do Bohunic přímo ohrožuje poskytování této vysoce specializované péče a je to rozhodnutí nezodpovědné. Udělám všechno pro to, aby k tomuto nesmyslnému kroku nedošlo,“ řekl Adam.

Krajské téma?

Kandidátka za Stranu zelených Dubská se podivuje, že někdo problém přesunu traumacentra zatahuje do krajských voleb.

„Především nechápu, proč je to jedním z hlavním témat, protože Úrazová nemocnice patří státu. Kraj v této záležitosti nemůže moc dělat. Navíc současný postoj ministerstva vyplývá z rozhodnutí, které udělalo už předchozí vedení. A to bylo z ČSSD,“ připomněla Dubská.

Také Venclík nepovažuje téma Úrazové nemocnice za krajské. „Řešení neleží na úrovni kraje, je to státní nemocnice. Na provoz úrazovky Jihomoravský kraj nemá peníze,“ řekl Venclík.

Filip Šušanka, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?