Likvidační strategie VZP: Tyto nemocnice mají skončit

27. 3. 2012 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Pokud Všeobecná zdravotní pojišťovna uskuteční plán, který v pondělí projednala její správní rada, většina malých nemocnic končí. Likvidační strategii popisuje interní materiál s názvem "Informace o strategii vyjednávání smluvních vztahů s poskytovateli", který má Aktuálně.cz k dispozici.


Ředitel VZP Pavel Horák v něm členům správní rady vysvětluje, kterým nemocnicím letos neobnoví smlouvu.

Na Liberecku přežije polovina

Pěti stům tisícům obyvatel Liberecka nabízí lůžkovou péči osm nemocnic. Kritéria na další existenci však splňují pouze čtyři, nemocnice v Semilech, Turnově, Frýdlantu a Tanvaldu by neprošly.

VZP totiž stanovila spádové obvody pro lůžková oddělení každé nemocnice. Interní, dětská nebo ortopedická oddělení zmíněných nemocnic normy nesplňují.

Nejtvrdší zásah VZP chystá proti dětským oddělením. Norma připouští jedno takové oddělení na dva okresy, v případě Libereckého kraje tedy pouze v samotném Liberci a České Lípě.

Například Jablonec se bude muset bez pediatrie obejít, kromě toho přijde ještě o urologii.

O žádné z oddělení by nepřišla největší liberecká nemocnice, i když má přes pět set lůžek. Její běžná oddělení jako interna, chirurgie nebo pediatrie jsou nejlépe vybavena. Na specializovaná onkologická, kardiologická nebo traumatologická centra se zásah VZP nevztahuje.

Ministerstvo zdravotnictví totiž centra vybavilo přístroji za evropské peníze. Tyto přístroje je nutné nejméně pět let využívat, anebo vrátit peníze.

Bez vyhlídky Kadaň, Žatec a Roudnice

Hrozícím zrušením poloviny nemocnic patří Liberec k nejhůře zasaženým krajům. Lépe je na tom Ústecko, protože pojišťovny do zdejší péče investují tradičně nejnižší částky. Z jedenácti zdejších nemocnic by podle návrhu VZP nepřežily čtyři ústavy.

Konkrétně městským nemocnicím v Kadani a Žatci by se po zásahu pojišťovny proplácela lůžka jenom na chirurgických odděleních. Stejně by dopadla soukromá nemocnice v Roudnici a malá neurologická klinika v Jiřetíně. Jenom chirurgie a interna by zůstaly nemocnicím v Lounech a Děčíně.

Celý článek a tabulku ukazující snížení počtu některých oddělení najdete na serveru Aktuálně.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?