Litoměřice městskou nemocnici Krajské zdravotní nepředají

9. 9. 2010 8:01
přidejte názor
Autor: Redakce
Litoměřická radnice zatím neuvažuje o převodu městské nemocnice ke Krajské zdravotní (KZ). Starosta a lídr ODS v podzimních komunálních volbách Ladislav Chlupáč ČTK řekl, že jednání o případném převodu neplánuje ani v příštím volebním období.


Očekávaný pokles příjmů ze strany pojišťoven bude podle něj nemocnice kompenzovat interními úsporami. Zájem o litoměřickou nemocnici naznačil minulý týden ředitel KZ Eduard Reichelt a nevyloučil ho ani předseda představenstva Petr Benda.

Spekulace o budoucnosti nemocnice odstartovaly minulý týden výroky ředitele Krajské zdravotní Eduarda Reichelta. „Existuje tady litoměřická nemocnice, přibližně stejně veliká jako naše zařízení v Chomutově nebo Teplicích, a myslíme si, že je to odpovídající nemocnice, která by zapadala do mozaiky Krajské zdravotní a doplnila by (stávající) pětici na šestici,“ řekl tehdy v rozhovoru pro ČTK Reichelt.

„To je můj názor, jak bych si představoval zdravotnictví v Ústeckém kraji,“ dodal s tím, že se s ředitelem litoměřické nemocnice „o tom určitě budou bavit dál“.

Reicheltovo vyjádření poté Krajské zdravotní zmírnila s tím, že šlo jen o soukromý názor. „Autoritou, určující dimenze Krajské zdravotní, je jediný akcionář, tedy Ústecký kraj,“ uvedl mluvčí KZ Jiří Vondra. „Společnost rozhodně neprezentovala konkrétní snahy, natož jednání o převzetí litoměřické nemocnice. Žádná taková jednání neproběhla,“ dodal.

Předseda představenstva společnosti Petr Benda a zároveň šéf krajské ČSSD ovšem převzetí nemocnice nevyloučil. „Naším prvořadým úkolem je zajišťování kvalitní péče a až když to bude splněné, můžeme řešit nějakou expanzi. Že bychom litoměřickou nemocnici v budoucnu převzali, to teď nemůžu ani potvrdit, ani vyloučit,“ řekl ČTK Benda.

Litoměřická radnice převzetí nemocnice odmítla, s nikým o tom prý zatím ani nehodlá jednat. „Jako lídr kandidátky ODS pro podzimní komunální volby mohu prohlásit, že jednání s Krajskou zdravotní o převzetí nemocnice ani v příštím volebním období neplánujeme,“ řekl ČTK Chlupáč.

Názor prý nezmění ani v případě, že dojde k očekávanému poklesu plateb od pojišťoven asi o pět procent. „Pokud dojde v roce 2011 ze strany zdravotních pojišťoven oproti předchozím letům ke krácení plateb, bude nemocnice přijímat stejná opatření jako ostatní zdravotnická zařízení s cílem zachovat vyrovnaný hospodářský výsledek,“ dodal.

Právě kvůli problémům pojišťoven se v Litoměřicích už musejí odkládat některé operační zákroky. „To je velký problém, v našem případě by to (plánovaný pokles plateb) znamenalo výpadek v řádech desítek milionů korun. Obávám se, že bez toho, aniž bychom sáhli na platy zdravotníků a opravdu významným způsobem šetřili, nedosáhneme vyrovnaného hospodaření,“ citovala úterní Mladá fronta Dnes ředitele nemocnice Leoše Vysoudila.

KZ je s 6300 zaměstnanci je jedním z největších zaměstnavatelů v kraji, jen zdravotních sester má 2800 a lékařů 820. Stoprocentním vlastníkem je Ústecký kraj.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?