Litoměřická nemocnice láká na příspěvky studenty medicíny

9. 11. 2015 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Až 10.000 korun měsíčně mohou získat studenti medicíny, pokud se zavážou po skončení studia k práci v Městské nemocnici v Litoměřicích. Nemocnice se tak snaží získat nové lékaře, kterých je v celém Česku nedostatek, řekla ČTK její mluvčí Naděžda Křečková Tůmová.


Speciální stipendia pro studenty medicíny poskytuje i Ústecký kraj.

Nemocnice bude příspěvek vyplácet medikům, kteří s ní uzavřou smlouvu o budoucí pracovní smlouvě. Příspěvek mohou získat studenti pátých a šestých ročníků všeobecného lékařství. Základní částka, kterou mohou studenti získat, je 7500 korun, za určitých podmínek ale může být až 10.000 korun měsíčně. „Výše příspěvku bude záležet na ročníku studia a na skutečnosti, zda student absolvuje na některém oddělení naší nemocnice stáž,“ vysvětlil ČTK manažer pro lékařské neoperační obory litoměřické nemocnice Lukáš Fuhrmann.

Medici se smlouvou na poskytnutí motivačního příspěvku o budoucí pracovní smlouvě zavazují k tomu, že v litoměřické nemocnici budou po ukončení studií pracovat minimálně tři roky. „Tedy na dobu základního vzdělávání lékaře v podobě získání kvalifikace, takzvaného kmene, v předem dohodnuté odbornosti,“ doplnil Fuhrmann.

Speciální stipendia pro studenty medicíny vypisuje opakovaně i Ústecký kraj. Zatím poslední z letošního roku se týká kromě všeobecného lékařství také zubního lékařství a farmacie. Krajské stipendium může být až 50.000 korun na akademický rok. Žadatelé nemusí mít trvalé bydliště v tomto kraji. „Pro získání částky se student zavazuje pracovat pro vybraného poskytovatele zdravotních služeb právě tolik let, na kolik mu bude poskytnuto stipendium,“ řekl už dříve ČTK náměstek hejtmana Stanislav Rybák (KSČM). Zubaři mohou nastoupit do oboru po ukončení školy, lékaři až po získání atestace. „Chceme tak zabránit tomu, aby si atestaci splnili tady a pak odešli,“ doplnil Rybák.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?