LOK tlačí na vládu - čtvrtina lékařů chce odejít z nemocnic

12. 11. 2010 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékařský odborový klub (LOK) odeslal ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi (TOP 09) i všem členům vlády otevřený dopis, v němž varuje před hromadnými odchody lékařů z nemocnic. Hrozí, že o pacienty se nebude mít kdo starat, zejména v regionálních nemocnicích.


Informoval o tom předseda LOK Martin Engel. Uvedl, že za osm týdnů kampaně se k akci Děkujeme, odcházíme připojily už téměř 4000 z 16 000 nemocničních lékařů. Akce má podporu zejména v regionech.

„Jsme pobouřeni skutečností, že naše argumenty se do dneška nesetkaly s korektní odezvou státní správy, natožpak i s ochotou jednat o našich požadavcích. Proto jsme poslali ministru zdravotnictví i všem členům vlády otevřený dopis, ve kterém varujeme před další personální devastací, hospodářským tunelováním a definitivním kolapsem systému péče o zdraví občanů,“ uvedl Engel.

Na odchod se připravují již dnes

Lékaři se na odchod z nemocnic připravují podle něho již dnes. LOK angažoval advokátní kancelář, která v prosinci shromáždí všechny výpovědi podepsané vlastnoručně lékaři, zkontroluje jejich právní bezchybnost a postará se o včasné doručení zaměstnavatelům. Následně poskytne právní podporu těm z odcházejících lékařů, kteří ji z jakéhokoli důvodu budou potřebovat.

Ministr se podle svých dřívějších vyjádření hromadných odchodů lékařů neobává. Věří, že lékaři si odchody rozmyslí. Pokud by ale odešly asi dva tisíce lékařů, už by to byl pro nemocnice problém, menší oddělení by se musela zavírat, možná i celé nemocnice, aby péče v ostatních zařízeních byla zajištěna dostatečným počtem lékařů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?