Loni v ČR onemocnělo tuberkulózou o pětinu míň lidí než předloni

23. 7. 2010 8:02
přidejte názor
Autor: Redakce
Loni v ČR onemocnělo tuberkulózou 710 lidí, téměř o pětinu méně než předloni. Rok předtím onemocnělo 879 lidí, vyplývá z aktuálních údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS).


Nejčastější formou onemocnění byla tuberkulóza dýchacích cest či plic, postihla 632 lidí. Na tuberkulózu loni zemřelo 43 lidí. V mezinárodním srovnání patří Česko k zemím s nízkým výskytem této nemoci, a to ve všech krajích.

„Rok 2009 se stal rokem s nejnižším počtem oznámených případů onemocnění TBC v dosavadní historii statistického sledování této infekční nemoci,“ uvedla Zdeňka Nováková z ÚZIS. Výskyt TBC v Česku byl tedy loni nejnižší za několik desítek let.

Ministerstvo připravilo vyhlášku, kterou se má zrušit plošné očkování novorozenců proti TBC, zatím ji ale nevydalo. Vyhláška počítá do budoucna pouze s očkováním vybraných rizikových skupin dětí.

Tuberkulóza (TBC) je bakteriemi vyvolané infekční onemocnění. Většinou postihuje dýchací cesty. Napadá ale třeba i místní uzliny, klouby, kosti, močopohlavní trakt, kůži či mozkové pleny.

Loni chorobou trpělo 482 mužů a 228 žen. Na 100.000 obyvatel připadalo 6,8 nemocných s TBC. Bakteriologicky ověřeno bylo 68 procent případů. Nejvíc nemocní absolutně i poměrově byli lidé starší 75 let. Ze všech hlášených případů onemocnění se loni 89 procent týkalo dýchacích cest, z toho v 95 procentech byly zasaženy plíce. Tuberkulóza dýchacího systému bylo příčinou všech úmrtí na TBC loni.

U cizinců v ČR bylo hlášeno 136 onemocnění, tedy skoro pětina celkového počtu. Meziročně se počet případů onemocnění u cizinců snížil o 26 procent. Loni nejvíc nemocných cizinců pocházelo z Ukrajiny (34), Vietnamu (30) a Slovenska (26). U bezdomovců bylo zjištěno 43 případů tuberkulózy, ve všech případech šlo o tuberkulózu dýchacích cest.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?