Malé pacienty potěšili zdravotní klauni

10. 12. 2014 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Aspoň na chvíli zapomenout na strasti a bolístky dali včera malým pacientům havlíčkobrodské nemocnice dva veselí zdravotní klauni.


Doktor Bláha, v civilu Vojtěch Maděryč a jeho kolegyně doktorka Hrabalová, jinak Hana Černá, tentokrát neuspořádali pro děti zábavu v hale, ale „vyšlápli“ si přímo na jednotlivé pokoje.

Zdravotní klauni navštěvují nemocné děti v nemocnicích po celý rok. Cílem projektu je přinést pacientům odreagování a dobrou náladu. To pomáhá v uzdravení.

Doktor operuje holýma rukama

Malý Patrik bral návštěvu podivné dvojice doktorů nejdřív s rozpaky, ale pak se zapojil do hry. „Neobvyklý úkaz, siamská dvojčata, mají asi tři nohy, budeme operovat kolegyně, zvládnu to holýma rukama,“ konstatoval „pan doktor“ na pokoji číslo 19, kde se před ním dvě rozesmáté pacientky schovaly pod jednu peřinu.

Profese zdravotního klauna vypadá na první pohled jako zábava, ale je to pěkná dřina. Navíc uchazeč o práci zdravotního klauna musí projít náročným konkurzem. Hana Černá, neboli doktorka Hrabalová, je původní profesí překladatelka, pochází z Třebíče. „V určité etapě života jsem najednou zatoužila po větší radosti, a to mě přivedlo až ke konkurzu na práci zdravotního klauna,“ prozradila sympatická slečna.

Jak vysvětlila, konkurzy na klauny jsou skutečně náročné, probíhají celkem v pěti kolech, neboť rozplakat dítě není „kumšt“, rozesmát ho umí málokdo. „V době, kdy jsem dělala konkurz, nás přišlo 80 a vzali nás pět,“ dodala slečna Hana. Její kolega Vojtěch Maděryč (neplést s populárním slovenským bavičem, je to jen shoda jmen) pracoval jako učitel dramatické výchovy.

„Hraní mě bavilo, ale chtěl jsem zkoušet ještě něco jiného. Zajímalo mě, jestli bych dokázal pobavit děti, které se nacházejí v neobvyklých životních situacích, pro ně stresujících, což je právě nemocniční prostředí,“ vysvětlil bývalý pedagog z Jindřichova Hradce. Právě proto jsou podle jeho názoru zkoušky na práci zdravotního klaun a tak přísné, neboť klaun má pobavit úplně jiné děti, než jaké by přišly třeba na cirkusové představení.

Schopnosti klaunů zkoumá porota

„Odborná porota zkoumá, do jaké míry umíme být klauny, jestli máme potřebnou intuici, jestli máme potřebnou empatii, neboť práce s nemocným dítětem, které bývá často hodně citlivé, může být hodně hraniční a každý to nezvládne,“ podotkla slečna Hana.

Po úspěšném konkurzu následuje intenzivní odborné školení. I práce zdravotního klauna začíná tříměsíční zkušební dobou. Vojtěch je klaunem už víc než tři roky, Hanka dva a půl roku. V průběhu jednoho měsíce mají až deset vystoupení po různých zdravotnických zařízeních.

„ Zdravotních klaunů je hodně, proto naše sdružení má pro nás přesný rozpis akcí podle jednotlivých krajů, aby se nestalo, že do jedné nemocnice přijde několik dvojic klaunů a do další třeba nikdo,“ vysvětlil Vojtěch s tím, že práce zdravotních klaunů je přesně organizovaná. V současné době navštěvuje 85 zdravotních klaunů přes 65 nemocnic v celé republice. Ročně tak potěší 70 tisíc pacientů. V roce 2014 se uskuteční více než tři tisíce zdravotních klauniád v celé republice.

„Humor a radost prospívá hospitalizovaným dětem, geriatrickým pacientům a dalším potřebným v oblasti zdravotnictví. Humor zlepšuje jejich psychický a tím i celkový zdravotní stav,“ zdůraznila mluvčí nemocnice Petra Černo. Koncept „léčby humorem“ rozvinul v České republice Američan Gary Edwards. Gary navštívil nemocnici v roli klauna poprvé v roce 1976 a od té doby vyučuje a pomáhá k rozvoji projektů zaměřených na nemocniční klaunství po celém světě.

V roce 1998 zaznamenal absenci nemocničních klaunů v České republice a v roce 2001 založil občanské sdružení Zdravotní klaun. První tři roky projekt financoval z vlastních úspor. Svými projevy na zdravotnických konferencích upozorňoval na stěžejní význam humoru v nemocnicích. V organizaci působil jako umělecký a výkonný ředitel. V současné době je členem správní rady a odborným konzultantem. Ve volném čase skládá hudbu. V roce 2012 byl oceněn medailí Českou pediatrickou společností za dlouhodobý a významný přínos do zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?