Mariánské Lázně prodaly většinu městské nemocnice firmě Asklepion

24. 7. 2008 8:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Zastupitelstvo v Mariánských Lázních ve středu na svém mimořádném zasedání rozhodlo o prodeji 66procentního podílu v městské Nemocnici Mariánské Lázně firmě Asklepion SG Hospital za deset milionů korun. Od prodeje si město slibuje udržení a hlavně rozvoj nemocnice...


Investiční firmu ovládají moderátor a lékař Roman Šmucler a pražská SUDOP Group.

O podíl v nemocnici se ucházela ještě akciová společnost PPF Healthcare. Ta sice nabídla za podíl více, 37 milionů, nabídka Asklepion SG Hospital ale byla pro zastupitele jistější, protože její podnikatelský záměr byl postaven na příjmech od samoplátců.

Podle zastupitele Petra Horkého (ČSSD) byla nabídka PPF nereálná. „Slibovala v příštích dvou letech výrazné navýšení plateb od pojišťoven. Jak jsem si ověřoval, je to jen sotva reálné,“ řekl Horký ČTK. Klub ČSSD proto podpořil Asklepion, stejně jako zastupitelé KSČM.

Pro Asklepion byl i starosta Zdeněk Král. „Politická situace ve zdravotnictví je nejistá. Předpokládat návratnost ze všeobecného pojištění je šílenství,“ řekl Král. Pro bylo nakonec 12 z 20 zastupitelů.

PPF Healthcare nabídla ve výběrovém řízení 37 milionů za obchodní podíl a slib dalších 70 milionů investic s tím, že předpokládá, že se město bude na nich podílet zhruba ve výši zisku z prodaného obchodního podílu. Asklepion nabídl za podíl deset milionů a stejnou výši investic, ale zase nepožaduje po městu další peníze na investice.

Nabídka PPF vychází ze strategie vybudovat v České republice a poté východní Evropě silnou síť zdravotnických zařízení. Mariánské Lázně měly být první z nich.

Ředitel PPF Václav Vachta argumentoval silným zázemím PPF a tím, že chce stavět na pacientech, za které budou platit zdravotní pojišťovny. Se samoplátci záměr ve finančních úvahách nepočítal, i když měli postupně tvořit část příjmů.

Proto mimo jiné poukazoval na to, že situaci mariánskolázeňské nemocnice by mohlo ohrozit otevření nemocnice v nedaleké Plané na Tachovsku. „Pokud vstoupíme do nemocnice v Mariánských Lázních, tak se to riziko sníží,“ uvedl Vachta.

Naopak Šmuclerova firma chce stavět rozvoj nemocnice na samoplátcích. „Ukažte mi papír, že pojišťovny zaplatí navýšení lůžek,“ poukazoval na záměr konkurenční PPF.

„Ze samoplátců mohu okamžitě zvýšit obrat o 30 milionů,“ uvedl. Otevření nemocnice v Plané by podle Šmuclera způsobilo odliv asi 60 až 70 procent příjmů ze zdravotních pojišťoven. Proto je podle něj orientace na samoplátce jediným řešením.

Zastupitele Šmucler přesvědčil i tím, že v Mariánských Lázních jeho firma už zdravotnické zařízení provozuje, stejně jako v Karlových Varech. „Pokud bychom nezískali nemocnici, tak bychom zřejmě postavili vlastní,“ uvedl Šmucler.

S předchozím provozovatelem nemocnice, společností Mediterra, se město vloni rozešlo. Mediterra rovněž slibovala investice v desítkách milionů, ale nakonec je ani nezahájila. Pro město tak ztratilo partnerství význam.

Nemocnice v Mariánských Lázních byla poslední městskou nemocnicí v Karlovarském kraji. Nemocnice v Kraslicích a Aši, jejichž zřizovateli byla také města, už v minulých letech zanikly. V kraji tak zůstávají v provozu tři krajské nemocnice, v Karlových Varech, Sokolově a Chebu a soukromá nemocnice v Ostrově.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?