Masarykova nemocnice žádá po ČLK omluvu a milión za poškození svého jména

22. 2. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Obě asociace nemocnic Rathova nepříliš konkrétní kritika rozzlobila. "Zásadně odmítáme paušální kriminalizaci jako metodu politiky a způsob zviditelňování doktora Ratha...


Prezident lékařské komory David Rath tvrdí, že žaloby na pochybné hospodaření nemocnic končí doztracena. I přesto, že v březnu má být souzen bývalý šéf nemocnice v Chebu.

S nápadem zřídit úřad, který by kontroloval všechny státní nemocnice, neuspěl včera prezident České lékařské komory David Rath u premiéra Miloše Zemana.

Šéf profesní organizace lékařů nastínil předsedovi vlády své obavy z tunelování nemocnic. Některé z nich se podle něho pouštějí do pochybných investic, jiné zase převádějí výdělečné provozy na soukromé firmy a zůstává jim jen zadlužený majetek.

Zeman naopak souhlasil s Rathovým názorem, že je potřeba důkladnější kontrola hospodaření nemocnic, především prostřednictvím jejich dozorčích rad. Současně však zdůraznil, že Rathovu kritiku nelze paušálně vztáhnout na všechna nemocniční zařízení. Nedomnívá se také, že by pro kontrolu muselo Ministerstvo vnitra zřídit zvláštní útvar. Podle premiéra by stačila „malá FBI“, která by se korupcí zabývala.

Obě asociace nemocnic Rathova nepříliš konkrétní kritika rozzlobila. Žádají ho, aby splnil svou občanskou a profesní povinnost a podal trestní oznámení, pokud ví o pokusu vytunelovat nemocnici.

„Zásadně odmítáme paušální kriminalizaci jako metodu politiky a způsob zviditelňování doktora Ratha,“ uvádějí. Jak řekli jejich představitelé našemu listu, budou zvažovat další kroky.

Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem, kterou Rath uvedl mezi těmi zařízeními, jež se měla pokusit o „plíživou privatizaci“, však už nyní žádá po lékařské komoře omluvu. Současně chce také náhradu za poškozené jméno ve výši milión korun.

„Masarykova nemocnice nikdy neuvažovala o privatizaci denzitometrie. V současnosti ji kupuje z vlastních prostředků a bude ji plně provozovat ve vlastní režii. Nikdy jsme neuvažovali o pronájmu některého z provozů. Loni se nám naopak podařilo získat zpět do naší správy pronajatou prádelnu a ubytovnu a ve stejném roce jsme zvýšili mzdové prostředky o 17 procent. Do přístrojů jsme vložili investice za 101 tisíc korun. Svědčí to snad o tunelování nemocnice?“ ptá se vedení ústavu.

Ředitelé nemocnic připouštějí, že i mezi nimi mohou být špatní manažeři, kteří se dopouštějí chyb. Jde však o konkrétní případy a hospodařením těchto manažerů se zabývají příslušné orgány. Například bývalý ředitel nemocnice v Chebu po sobě zanechal dluh 170 miliónů korun. Jeho činností se zabývala policie, je obžalován a hlavní líčení má být v březnu.

Mezi nemocničními šéfy se po Rathově kritice hovoří o tom, že mu letos končí funkční období a že se chce zalíbit kvůli novým volbám především ambulantním lékařům. Těm podle nich přijde vhod kritika nehospodárnosti nemocnic, s nimiž soukromá ambulantní sféra bojuje o peníze z veřejného zdravotního pojištění.

Ivana Kněžínková, Hospodářské noviny, 22.2.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?