Medici z USA srovnali výhody českého a amerického zdravotnictví

13. 7. 2007 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotní pojištění pro všechny je předností českého zdravotnictví, na kterou zatím americké nedosáhlo. Naopak v USA na rozdíl od Česka hovoří lékaři s pacienty o všem a jsou zvyklí s nimi komunikovat. Těchto rozdílů si všimli medici z USA...


kteří přijeli do Česka na třítýdenní stáž, řekl ČTK Martin Jan Stránský, který stáž organizuje.

Medicínu vystudoval v USA, je profesorem neurologie na Yaleově univerzitě a hostuje i na druhé lékařské fakultě Univerzity Karlovy.

V centru Prahy vede soukromou Polikliniku na Národní, má tedy srovnání zdravotnických systémů obou zemí. „Z mého pohledu se věci pomalu začínají hýbat v Česku správným směrem, rozhodně alespoň ve sféře komunikace mezi lékařem a pacientem,“ shrnul.

Program stáží v Česku je zařazen jako jediný český program v síti mezinárodního katalogu International Health Medical Education Consortium Catalogue, který nabízí předem schválené stáže studentům amerických lékařských fakult v zemích celého světa.

Letos do Česka přijelo zhruba 140 studentů medicíny z USA, Kanady, Austrálie, Indonésie a dalších zemí. Dopoledne jsou ve fakultních nemocnicích v Praze a Plzni, odpoledne mají odborné semináře.

„Studenti jsou velice nadšení z možnosti učit se přímo v praxi, všímají si stejných rozdílů, protože stále jsou,“ podotkl Stránský.

Pro spoustu z nich je podle něj stáž vůbec první cestou za hranice a do Evropy. Medici z USA se podle Stránského na vlastní oči mohou přesvědčit, že zdravotnictví ve světě je z některých pohledů hodně jiné než v USA a že Spojené státy jsou tou výjimkou, ne pravidlem.

Za mediky přišel na besedu i velvyslanec USA v ČR Richard Graber. Studenti od něj chtěli slyšet, zda je lepší mít sociální zdravotnictví nebo kapitalistické jako v USA.

Podle velvyslance je nejlepší kombinace obou, pacient má mít zodpovědnost za své zdraví a do určité míry je za to i finančně motivován.

„Například v USA nekuřák platí nižší pojistku. Pojišťovny dávají slevu pacientům, kteří chodí na pravidelné preventivní prohlídky. To v Česku zatím není,“ komentoval besedu Stránský.

Dodal, že stáž v Česku absolvovalo už přes tisíc mediků. Letos poprvé byli i v nemocnici mimo Prahu. Příští rok chce jejich pobyt v Plzni zopakovat a možná ho rozšířit i o Brno či Hradec Králové.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?