Medicínský turismus v Česku roste každoročně až o 15 %

3. 8. 2016 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Vysoká kvalita na první straně, až trojnásobně nižší cena na straně druhé. V České republice se každým rokem stále více rozvíjí tzv. zdravotní turismus. Podle ministerstva zdravotnictví přijíždí za českými doktory o 10 až 15 procent pacientů ze zahraničí víc.


Zahraniční pacienti mají zájem především o kosmetické operace jako například zvětšení prsou.

Hlavní roli hrají dva faktory – kvalita a cena. Kvalitou provedených zákroků patříme v Evropě mezi nejlepší. Ve srovnání mezi 35 evropskými státy si Česká republika stojí na 13. místě a poráží i takové země jako Itálie či Velká Británie. Druhým zásadním důvodem je cena. Za dané zákroky u nás cizinci zaplatí až dvakrát či třikrát méně. Například v Německu jim zvětšení prsou vyjde na 200 tisíc korun, za to na českých klinikách je zákrok bude stát až o polovinu méně.

„Takzvaný ‚medical tourism‘ je motivován především snahou ušetřit. Pacienti cestují do zemí, kde jsou náklady na operace mnohem nižší, než tam kde žijí. Navíc vždy nepodstupují jen jednu operaci, ale naplánují si více zákroků najednou. Průměrně to vychází zhruba jedna a půl operace na jednoho cizince. Na české kliniky v posledních letech nejčastěji jezdí Britové, Němci a Rusové,“ komentuje plastický chirurg Ondřej Měšťák, Ph.D. z pražské Kliniky plastické chirurgie Nemocnice Na Bulovce.

S medicínským turismem je rovněž spojena otázka bezpečnosti. V praxi se totiž stává, že zákroky provádějí chirurgové s jinou specializací, než je ta plastická. V posledních letech proto plasticko-chirurgická obec klade celosvětově na bezpečnost pacientů stále větší důraz. Důležité jsou zejména čtyři faktory: dobře vybavená klinika, správný pacient (operaci by neměl podstoupit rizikový pacient), správně indikovaný zákrok a samozřejmě správný chirurg.

„Pokud jdou pacienti za certifikovaným chirurgem a například členem ISAPS (Mezinárodní společnost estetické plastické chirurgie) je to relativně v pořádku. Problém je jen dostatečná pooperační kontrola. Podstoupení operace u člověka bez dostatečné praxe a certifikace může být velmi rizikové. V České republice je situace s bezpečností pacientů dobrá, dle mého názoru i lepší než v západních zemích. Na druhou stranu existuje prostor pro zlepšení. Setkávám se s pacienty, kteří byli poškozeni neodbornou péčí,“ dodává Ondřej Měšťák.

Do České republiky jezdí cizinci nejen za kosmetickými úpravami. Jejich dalšími častými motivy jsou umělé oplodnění, řešení obezity, gynekologické procedury nebo například návštěva lázní. Celkově za léčení cizinců plynou České republice příjmy přes půl miliardy korun ročně. Tito „turisté“ u nás pobudou v průměru o týden déle a denně utratí i třikrát více než klasičtí návštěvníci památek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?