Mění plány. Nová onkologie v Ústí nejspíš bude

25. 7. 2014 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
S ústeckou onkologií je vše zase jinak. Jen co ministerstvo zdravotnictví povolilo Krajské zdravotní (KZ) podávat biologickou léčbu v Chomutově, vedení nemocnice mění plány s oddělením v Ústí.


Do kompletní rekonstrukce starého areálu V Podhájí se nepustí. Na místo toho se Krajská zdravotní vrací k myšlence na stavbu nového pavilonu.

„Protože můžeme léčit pacienty v Chomutově, nepotřebujeme oddělení v Ústí tak velké. Bude sloužit jen pro východní polovinu kraje,“ vysvětlil předseda představenstva KZ Jiří Novák.

Přitom ještě před několika týdny plánovali lidé z vedení společnosti, že v příštích letech investují do ústeckého oddělení až půl miliardy korun. Nyní se vrací k nápadu na nový pavilon na Bukově, který nemocnice odpískala před několika měsíci. „Stavba nebude tak velká jako v původním plánu. Místo čtyř až pětipodlažního objektu by byl jen asi dvoupodlažní,“ upřesnil Jiří Novák.

Podle ředitele KZ Petra Fialy jde ale zatím jen o úvahy. Nemají studii ani rozpočet. „Například nový lineární urychlovač, který pořizujeme do Ústí, půjde přestěhovat. Rozebratelné je i stínění takzvané kobky,“ přiblížil Petr Fiala. I přes změny se prý letos pustí v areáluV Podhájí do před časem avizované výměny oken, rekonstrukce sociálního zařízení a vchodu. Petr Fiala to zdůvodnil tím, že objekt dokáží využít i v případě nového areálu.

Investovat bude KZ i do onkologie v Chomutově. Ta v příštím roce dostane nový lineární urychlovač.
Biologickou léčbu v Chomutově bude moci podstoupit na 50­70 pacientů ročně. První z nich ji zahájí v průběhu následujících šesti měsíců v závislosti na dohodě KZ se zdravotními pojišťovnami.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?