Měsíčně odchází do zahraničí až 30 lékařů

7. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká lékařská komora eviduje každý měsíc 20 až 30 odchodů kvalifikovaných lékařů do zahraničí. Za poslední tři roky se přitom ztrojnásobil počet lékařů, kteří chybějí v českých nemocnicích...


PRAHA - Za poslední tři roky se ztrojnásobil počet lékařů, kteří chybějí v českých nemocnicích. V současné době jich schází více než 500. Stále více lékařů odchází za prací do zemí EU, protože jejich platy tam jsou pětinásobně vyšší.

Zároveň neustále klesá zájem o studium na lékařských fakultách, řekl předseda Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK-SČL) Milan Kubek.

Česká lékařská komora eviduje každý měsíc 20 až 30 odchodů kvalifikovaných lékařů do zahraničí. Podle Kubka je práce českých lékařů podhodnocena, většina odchází především kvůli penězům.


Průměrný výdělek lékaře je 125 korun na hodinu. Průměrný výdělek vysokoškoláka přitom činí 207 korun.

„Plat lékaře se více blíží platu středoškoláka, který je 108 korun na hodinu,“ uvedl Kubek. Čeští zdravotníci přitom podle něj poskytují svým pacientům vysoce kvalitní a kvalifikovanou péči i léky, ale jsou pětkrát hůře placeni než odborníci v Evropě.

Loni ukončilo studium na lékařské fakultě 922 studentů; z toho však téměř 20 procent tvořili cizinci, kteří své znalosti v Česku většinou neuplatní. V roce 2000 absolvovalo 950 mediků.

Ministerstvo zdravotnictví se domnívá, že prestiž lékaře není pouze otázkou peněz.

„Peníze mohou být jedním z důvodů odchodů lékařů do zahraničí. Mnoho lékařů odcházelo do západních zemí za lepšími podmínkami, pak se však vraceli, protože zjistili, že pracovní podmínky nejsou až tak růžové. K odborné práci se třeba vůbec nedostali,“ uvedl mluvčí ministerstva Mario Böhme. Odborné zázemí mají podle ministerstva čeští lékaři velice dobré.

V současnosti připadne podle LOK na jednoho českého lékaře 309 obyvatel. V Rakousku je to 236, v Maďarsku 275, v Itálii dokonce 179 lidí na jednoho lékaře.

K vyřešení situace žádají odboráři urychlené zvýšení platů lékařů alespoň na 40 procent úrovně států EU. V současné době jsou asi na 20 procentech. LOK chce usilovat i o samostatný zákon o financování zdravotnictví.

Ministerstvo zatím žádné nové normy nepřipravuje. Nicméně je ochotno o jakékoli změně s odboráři jednat, dodal Böhme.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?