Města odmítají rušení pohotovostí v Pardubickém kraji

21. 12. 2009 8:32
přidejte názor
Autor: Redakce
Radnicím měst v Pardubickém kraji, kde dosud funguje lékařská pohotovost mimo areály nemocnic, se nelíbí rozhodnutí kraje tuto službu z úsporných důvodů zrušit.


Většina z nich se dozvěděla o plánu kraje až z médií a omezení lékařské služby první pomoci odmítá, zjistila ČTK u oslovených starostů. Vedení kraje chystá s městy příští týden schůzku.

V současnosti existuje pohotovost ve všech pěti nemocnicích kraje v Pardubicích, Chrudimi, Svitavách, Litomyšli a Ústí nad Orlicí, kde má nadále zůstat. Další stanoviště lékařské služby první pomoci jsou v Přelouči na Pardubicku, Hlinsku, Skutči a Seči na Chrudimsku, Moravské Třebové na Svitavsku a Červené Vodě, Vysokém Mýtě, Lanškrouně a Žamberku na Orlickoústecku. Kraj chce kvůli velké vzdálenosti od nemocnic ponechat pouze pohotovost v Hlinsku a Červené Vodě.

„Se zrušením pohotovosti absolutně nesouhlasím,“ uvedl starosta Žamberka Jiří Dytrt. Obává se, že kvalita zdravotní péče se tím sníží. „Nejbližší nemocnice je vzdálená 20 kilometrů v Ústí nad Orlicí,“ řekl Dytrt.

Podobně mluví i další starostové. „Záměr kraje zrušit od ledna pohotovostní služby nás velice mrzí, protože negativní dopady tohoto rozhodnutí pocítí právě občané, o které by mělo jít především,“ uvedla starostka Přelouče Irena Burešová.

Podle ní by se kraj měl snažit zajistit pohotovost pomocí obvodních lékařů. „Město tuto službu finančně dotovat nebude, neboť je to dle mého názoru principiálně špatně,“ dodala Burešová.

Negativně vnímá rušení pohotovostí Vysoké Mýto i Lanškroun, s nímž nikdo otázku zrušení či spolufinancování této služby neprojednával.

Mírnější je jen vedení Seče, kde pohotovost funguje pouze v letní rekreační sezoně. „Spíše bychom chtěli, aby tady byla rychlá záchranná služba, na tu bychom možná byli ochotni i nějakou tou tisícikorunou kraji přispět,“ řekl ČTK starosta Lubor Schmitt.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?