Městskou nemocnici Říčany bude provozovat sdružení firem

29. 11. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Městská nemocnice Říčany změní provozovatele. Městští radní se rozhodli, že nemocnici pronajmou firmám Comfort Care a MediCentrum Praha. Jejich zástupci by se vedení zdravotnického zařízení měli ujmout 1. ledna zatím na základě smlouvy o řízení a financování podniku...


ŘÍČANY - Smlouva o pronájmu by měla být uzavřena do půl roku, řekla starostka Adriena Mrázová.

Rozhodnutí pronajmout nemocnici uspíšilo její zhoršující se hospodaření. Ještě loni skončilo mírným přebytkem.

Bylo to ale zejména díky finanční pomoci města a rozpuštění rezervních fondů, které pomohly vyrovnat i ztrátu z minulých let. Od letošního března se však nemocnice začala opět propadat do ztráty, a to kolem 700 tisíc korun měsíčně.

„Vedení nezvládlo analyzovat správně situaci a už loni neudělalo reorganizaci lůžkového fondu,“ konstatovala starostka.

Nemocnice má podle ní velké množství akutních lůžek a málo lůžek následné péče, což její provoz prodražuje. Vedení nemocnice se ale zaměřilo hlavně na modernizaci vybavení, a to mělo neblahý vliv na ekonomiku.

Radní proto vedení nemocnice odvolali a jejím řízením pověřili na přechodnou dobu vedoucí útvaru interního auditu městského úřadu.

Za poslední dva roky dalo město do nemocnice 15 milionů korun, to je téměř třetina jeho ročních prostředků na investice. Letošní ztráta zdravotnického zařízení se zřejmě vyšplhá k osmi milionům korun.

Radní usoudili, že město nedokáže nemocnici efektivně řídit, a proto vypsali veřejnou obchodní soutěž na její pronájem.

Říčanská nemocnice poskytuje služby v oboru interna a chirurgie. Má laboratoř, transfuzní stanici, rehabilitaci a rentgen. Disponuje 104 lůžky, z nichž je 25 následné péče. akutních. Zaměstnává kolem 140 lidí.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?