MF uznalo, že Vysočina dostala na dluhy nemocnic méně peněz

21. 4. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vysočina měla dostat od státu na oddlužení nemocnic o 97 milionů korun více. Chybu, na kterou loni upozornil kraj, potvrdilo ministerstvo financí při kontrole výkazů, řekl včera hejtman František Dohnal...


JIHLAVA - (nezávislý) na zasedání zastupitelstva. Ministr financí Bohuslav Sobotka na posledním jednání s hejtmanem slíbil, že bude hledat způsob, jak situaci napravit.

O celé částce nemůže rozhodnout ministerstvo, doplatek by musela schválit vláda, upozornil hejtman. Podle výsledků kontroly dvě nemocnice vykázaly špatně statistické údaje, ze kterých vláda vycházela při rozdělení dotací na oddlužení zdravotnických zařízení. Stát předal kraji Vysočina pět nemocnic s dluhem téměř 382 milionů korun, poslal mu necelých 182 milionů.

Problém je v tom, že rovněž Pardubický kraj měl dostat zhruba o 90 milionů více a Ústecký a Liberecký asi o 15 milionů Kč více, naznačil hejtman.

Zastupitelstvo včera pro nemocnice schválilo padesátimilionovou půjčku z fondu strategických rezerv na splacení závazků po lhůtě splatnosti. Pět nemocnic kraje nyní dluží dodavatelům více než 340 milionů korun, z toho tři zařízení déle než půl roku přes 114 milionů korun.

Nemocnice čelí nátlaku na splacení dluhů, a to i formou soudních žalob. Nesolventnost jim navíc brání vyjednávat výhodnější ceny zboží, vysvětlil náměstek hejtmana Miloš Vystrčil (ODS). Peníze budou poskytnuty v podobě bezúročné půjčky se splatností do jednoho roku. Poslední měsíční splátku by měly nemocnice uhradit do 31. května příštího roku.

Nejvíce peněz, 20 milionů korun, kraj půjčí jihlavské nemocnici, která dluží dodavatelům přes 166 milionů, z toho nad 180 dnů více než 84 milionů a více jak rok přes 21 milionů korun. Havlíčkobrodská nemocnice bude moci splatit dluhy za 15 milionů, celkem jich má za 91,5 milionu. Stejně tolik, tedy 15 milionů korun, kraj půjčí třebíčské nemocnici, která koncem února dlužila celkem 69 milionů korun. Pelhřimovská a novoměstská nemocnice půjčku nepotřebují, protože dlouhodobě nedluží.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?