MfD: Nemocnice v Nymburce a Kutné Hoře budou mít nová vedení

2. 1. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice v Nymburce a Kutné Hoře budou mít od ledna nová vedení. Zdravotnické zařízení v Kutné Hoře, patřící kraji, se rozhodla opustit jeho ředitelka Alice Opočenská. A zatímco na její křeslo usedne jeden z primářů, ona přebírá vedení městské nemocnice v Nymburce. Napsala to Mladá fronta Dnes.


Příchod Opočenské do Nymburka může vyvolat změny, kterých se podle informací MfD někteří zaměstnanci obávají. Ona sama říká, že zřejmě vyhlásí výběrová řízení na všechny primariáty.

Nymburskou nemocnici stíhá změna za změnou. V květnu město koupilo provozní část nemocnice od společnosti Medigroup Martina Vojtíška. Někteří lékaři odešli, ale management dosavadního krizového ředitele Vladimíra Měrky je dokázal nahradit. Měrkovi však vypršela smlouva a pokračovat nechtěl. Opočenskou pak doporučil ostatním akcionářům nemocnice na valné hromadě starosta města a hejtmanův náměstek Miloš Petera (ČSSD).

Na předchozím působišti podle MfD Opočenskou neplatila kutnohorská nemocnice, ale 70.000 korun měsíčně šlo z účtu již neexistující příspěvkové organizace Krajská nemocnice Středočeského kraje, ve které pracovali lidé blízcí hejtmanu Davidu Rathovi (ČSSD). Podle Petra Chudomela, ředitele kolínské nemocnice, pod niž kutnohorské zařízení spadá, v tom byla snaha o co největší transparentnost. Opočenská je totiž jeho bývalá žena. „Nechtěli jsme, aby propojení se mnou bylo větší, než je nezbytně nutné,“ uvedl.

Řízením kutnohorské nemocnice Chudomel pověřil jednoho z kutnohorských primářů Zdeňka Heřmánka. Toho už bude platit přímo nemocnice. „Je to lékař, který má k této nemocnici vztah. Navíc jsme nechtěli, aby to zaměstnanci vnímali tak, že jsme jim tam někoho dosadili,“ uvedl Chudomel.

Nového ředitele z řad lékařů bude mít podle dřívějších informací od Nového roku také benešovská nemocnice. Dosavadní šéf Milič Řepa se totiž po třech letech rozhodl odejít do soukromé sféry. Jeho místo převezme internista Michal Oščipovský. Velké změny se tu však zřejmě nechystají. „Jeho hlavní úkol bude pokračovat v nastaveném trendu. Majitel, tedy kraj, tvrdí, že ideální by bylo toho příliš neměnit,“ uvedl Řepa.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?