MfD: Policie odložila případ nákupu kybernože nemocnicí v Ostravě

19. 7. 2018 6:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Policie odložila případ nákupu přístroje Cyberknife pro Fakultní nemocnici Ostrava. Loni na jaře v souvislosti s případem obvinila dva lidi, u nákupu z roku 2009, kdy nemocnici vedl pozdější ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), bylo podezření na předražení o 65 milionů korun. Předražení se ale nepodařilo prokázat, napsala s odkazem na svůj zdroj dnešní Mladá fronta Dnes (MfD).


Nemocnice koupila přístroj přes prostředníka, ne přímo od výrobce. Kybernůž, který se v USA i v Evropě prodával za cenu 60 až 110 milionů korun, pořídila ostravská nemocnice za téměř dvojnásobnou částku, píše MfD. Policie případ jednou odložila už dřív, znovu ho začala vyšetřovat poté, co v roce 2014 podalo ve věci trestní oznámení ministerstvo financí řízené tehdy nynějším premiérem Andrejem Babišem (ANO). Babiš nákup kybernože často uváděl jako příklad tunelování v českém zdravotnictví.

Babišova nástupkyně Alena Schillerová (za ANO) řekla MfD, že ministerstvo financí se snažilo, aby policie ve vyšetřování pokračovala. „Podali jsme opravný prostředek proti usnesení policejního orgánu o odložení věci. Tato stížnost byla státním zástupcem zamítnuta,“ řekla deníku. Ministerstvo podle ní zvažuje zbývající možnosti, které mu právní řád dovoluje.

Obchod schválila vláda Mirka Topolánka na jednom ze svých posledních zasedání. Tím nákup v minulosti obhajoval Němeček. Na dotazy MfD k případu nyní neodpověděl, píše deník. Ředitel české pobočky firmy Canberra Jiří Kotrba poukázal na to, že šlo o první prodej takového zařízení ve východní Evropě. „Zatímco v Americe už takových přístrojů pracují desítky, my jsme se museli postarat o to, aby kybernůž vyhověl české legislativě a získal všechna potřebná povolení,“ cituje ho MfD.

Policie v roce 2015 v souvislosti s případem zabavila téměř devět milionů korun, nyní je podle deníku bude muset vrátit. Kauzou se zabýval i Finanční analytický úřad. Podle jeho závěrů 26 milionů korun ze zakázky skončilo ve firmách, které s ní neměly nic společného, a odtud byly vyvedeny hotovostními výběry a převody na účty zahraničních společností, píše MfD.

Roboticky řízený ozařovací přístroj CyberKnife, který od roku 2010 používá Onkologická klinika Fakultní nemocnice Ostrava, byl podle údajů z loňského listopadu využit u 4500 případů, nejvíce u nádorů plic či prostaty.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?