Mikroepidemii tuberkulózy na Zlínsku způsobil cizinec

27. 3. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ojedinělý případ mikroepidemie nákazy tuberkulózou řešili v minulých dnech pracovníci plicního oddělení Baťovy nemocnice ve Zlíně. Tuberkulózou trpěl cizinec, kvůli němuž museli...


Zlín - pracovníci oddělení v průběhu více než jednoho roku vyšetřit celkem 214 lidí, kteří mohli přijít nebo přišli s nemocným do styku.

“ Jednalo se o infekční případ devětačtyřicetiletého muže ze Slovenska, který o své nákaze vůbec nevěděl, protože příznaky choroby podcenil. Z nákazy se pak léčil více než pět měsíců. V okruhu spolupracovníků jsme nakonec objevili druhého nakaženého, ve věku čtyřiapadesáti let, který zemřel na celkové selhání organismu. I když se nám nepodařilo zjistit, zda byla nákaza tuberkulózou jedinou příčinou úmrtí, je velmi pravděpodobné, že byla tou hlavní,“ prohlásila primářka plicního oddělení Baťovy nemocnice ve Zlíně Jana Krynská.

I přes tento ojedinělý případ se podle Krynské počet případů výskytu tuberkulózy, zaznamenaný lékaři na Zlínsku, v posledních dvou letech spíše snižuje. “ Zatímco v roce 2000 jsme evidovali přes třicet pacientů, loni jich bylo dvaadvacet, což je na přibližně dvě stě tisíc obyvatel zlínského okresu celorepublikový průměr,“ řekla Krynská. Zlepšila se také ověřenost rizikových skupin osob, které mohou být přenašeči bacilů.

V současné době prodělávají aktivní léčbu na oddělení čtyři nakažení lidé.“ Většinou se věková kategorie nemocných pohybuje od padesáti let výše, což je současný trend, a převažují případy plicní tuberkulózy. Nebezpečný je však i přenos infekce tuberkulózy na děti nákazou od holubů,“ upozornila primářka.

Příznaky tuberkulózy se i přes klesající počet nakažených podle Krynské často stále podceňují.

„Nejsou totiž zpočátku nijak výrazné. K základním průvodním znakům onemocnění patří zejména únava, lehce zvýšené teploty a noční potivost. Ohroženi jsou hlavně lidé s menší odolností organismu, se stavy po operaci žaludku nebo s cukrovkou,“ doplnila primářka. K rizikovým skupinám patří zejména sociálně a psychicky slabší lidé, jako jsou alkoholici či bezdomovci.

Jaroslav Šnajdr, Zlínské noviny, 27.3.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?