Miliardovou zakázku na výstavbu v ÚVN má Redwood Capital

24. 6. 2010 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Státní zakázku v hodnotě 2,6 miliardy korun na stavbu hotelového a ubytovacího komplexu v Ústřední vojenské nemocnici v Praze získala česká skupina Redwood Capital. Informaci Hospodářských novin zveřejnil server iHNed.cz.


Projekt má být realizován v partnerství veřejného a soukromého kapitálu (PPP - Public Privat Partnership).

Podle HN ministerstvo obrany jako zřizovatel nemocnice podepsalo 27. května kontrakt na stavbu hotelového zařízení se společností Prague Military Hospital Consession (PMHC). Většinovým podílníkem v PMHC je realitní firma EC Property, která je součástí české investiční skupiny Redwood. Ta se k projektu veřejně přihlásila minulý týden.

„EC Property se specializuje na investování do projektů veřejného a soukromého sektoru v Česku a v dalších státech střední a východní Evropy. Napůl ji vlastní podnikatelé Marek Šimák a Tomáš Hardt,“ sdělil listu mediální zástupce EC Property Karel Samec. Upřesnil, že EC Property je součástí Redwood Capital, která byla založena v roce 2009 a specializuje se na energetiku, obnovitelné zdroje a projekty veřejné infrastruktury.

Zástupci státu podle listu dosud označovali za svého partnera v tomto projektu jednu z největších domácích stavebních firem - Metrostav. Ten má však v projektu jen čtvrtinovou účast.

O stavbě ubytovacího zařízení v ÚVN formou PPP projektu se mluví asi pět let, z ostatních plánovaných pilotních PPP projektů zatím sešlo. Na projektu se podílí také společnost Quinary Project Management, která se specializuje na poradenské služby v oblasti dlouhodobých investic do veřejné infrastruktury a investičního managementu.

„K jejím významným referencím patří podíl na výstavbě jednoho z úseků dálnice M6 v Maďarsku, která je od března 2010 v provozu,“ uvedl Samec.

Ve nemocnici by měla být vybudována ubytovna pro zaměstnance nemocnice, která bude mít kapacitu 240 lůžek, vstupní objekt, parkoviště s 300 parkovacími místy a pětadvacetimetrový bazén.

Vznikne zde také tříhvězdičkový hotel s 260 lůžky, restaurací, konferenčním sálem a plochami ke komerčnímu využití. Hotel bude provozovat pod značkou Yasmin firma Targa management, jež patří Ivanu Chadimovi a irské společnosti Quinlan Nominees.

Deník E15 před dvěma týdny napsal, že ministerstvo obrany je kvůli finančním škrtům proti projektu, ale ministr obrany Martin Barták jej podporuje, neboť prý má zájem stát se ředitelem střešovické vojenské nemocnice. Podle deníku nahrává těmto informacím skutečnost, že dosavadní šéf nemocnice Štefan Brunclík nedávno požádal o uvolnění z funkce.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?