Miliardový propad VZP

12. 10. 2012 8:37
přidejte názor
Autor: Redakce
Hosty Událostí, komentářů byli ředitel VZP Pavel Horák, člen sněmovního zdravotnického výboru a správní rady VZP Jiří Skalický a redaktor Aktuálně.cz Petr Holub.


Bohumil KLEPETKO, moderátor:
Hrozí českému zdravotnictví kolaps? Podle posledních vyjádření resortních politiků a manažerů se to může zdát. Jak vážná situace je a o co ve válce mezi ministerstvem zdravotnictví a vedení VZP jde? O to se v úvodu budou zajímat Události, komentáře, dobrý večer. Zdravotní pojišťovny jsou v miliardových ztrátách a ministr zdravotnictví Leoš Heger vystupňoval tlak na management VZP v čele s Pavlem Horákem.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/
Vnitřně je vedení VZP značně rozloženo a svědčí pro to nefunkčnost jejich výpočetního systému a fakt, že třičtvrtě roku po konci roku 2011 není rok 2011 u poskytovatelů lůžkových zařízení dosud vypořádán.

Bohumil KLEPETKO, moderátor:
Ve studiu ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavel Horák, dobrý večer.

Pavel HORÁK, ředitel VZP:
Dobrý večer.

Bohumil KLEPETKO, moderátor:
A z Pardubic je s námi poslanec TOP 09, člen sněmovního zdravotnického výboru a současně i člen správní rady VZP Jiří Skalický, i vám dobrý večer.

Jiří SKALICKÝ, poslanec, člen sněmovního zdravotnického výboru a správní rady VZP /TOP 09/:
Dobrý večer vám i divákům.

Bohumil KLEPETKO, moderátor:
A já musím divákům ještě říci, že do vysílání jsme dnes samozřejmě zvali i zástupce ministerstva zdravotnictví, jak ministra Leoše Hegera, tak jeho náměstka Petra Noska, nikdo z nich přijít nechtěl. Pane řediteli, jak je možné, že je vaše vedení VZP vnitřně rozložené a nefunguje, jak má, podle ministra zdravotnictví?

Pavel HORÁK, ředitel VZP:
No tak já jsem se dodneška domníval, že tomu tak není, s překvapením jsem se dozvěděl, že by to snad tak mělo být, ta skutečnost je úplně jiná. My jsme začli s úsporami sami u sebe, takže v posledním roce jsme snížili počet zaměstnanců o 800, nebylo to nic jednoduchého, snížili jsme počet regionálních ředitelstvích o 7, takže místo 13 ředitelství máme pouze 6. Počet vedoucích pracovníků pojišťovny díky tomu klesl o 30 %, čili chod pojišťovny se nesmírně zefektivnil, šetříme na mzdových nákladech čtvrt miliardy korun ročně, a tohleto já bych určitě nenazval dezorganizací pojišťovny.

Bohumil KLEPETKO, moderátor:
No šetříte, šetříte, VZP teď po celé republice prodává 7 svých sídel a jak upozornily Lidové noviny, za ceny až třikrát nižší, než je v tom kterém kraji běžné. Proč, když jste v tak bídné finanční situaci? To přece nejde dohromady a nesvědčí to o dobré manažerské strategii.

Pavel HORÁK, ředitel VZP:
No tak já bych především řekl, že nejsme v žádné bídné finanční situaci. Vemte si, že od roku 2009, kdy přišla ekonomická krize …

Bohumil KLEPETKO, moderátor:
Miliardové ztráty se vám nezdají jako bídná finanční situace?

Pavel HORÁK, ředitel VZP:
No tak my máme rozpočet 150 miliard korun a v letošním roce nám chybí 3 miliardy, takže to je, tak to je jenom ta perspektiva toho, toho, toho schodku. A ten schodek je tu a je tu od roku 2009, je všem známý, ministerstvu zdravotnictví samozřejmě taky, používalo ho i jako argument, když chtělo navýšit platbu za státní pojištěnce, s čímž tedy neuspělo, takže to není nic nového pod sluncem a my jsme od toho roku 2009 dokázali financovat české zdravotnictví z rezerv, které jsme si vytvořili v dobách, kdy jsme, kdy byl ekonomický růst a kdy jsme mohli šetřit a mohli jednak splácet staré dluhy z minulého vedení a jednak si prostě dát peníze stranou tak, abychom pro takovouhle situaci byly vytvořeny, byly vytvořeny rezervy.

Bohumil KLEPETKO, moderátor:
Ale proč třeba VZP nemocnicím dosud nezaplatila péči za loňský rok a jak je možné, že má nefunkční výpočetní systém? Protože to jsou věci, které dnes ministr Leoš Heger uvedl jako nejkřiklavější příklady selhávání vašeho managementu.

Pavel HORÁK, ředitel VZP:
No já myslím, že křiklavé je to, co on říká, protože vemte si, samozřejmě že jsme za zdravotní péči v loňském roce zaplatili a platíme samozřejmě včas i za péči letošní. Ten objem toho vyúčtování v těch 150 miliardách činí 300 milionů korun, předloňský rok jsme to vyúčtování dělali v listopadu, letos také, v tuto chvíli vyúčtováváme ambulantní zdravotnická zařízení, není to nic neobvyklého, je, těch 300 milionů korun v těch 150 miliardách je prostě zanedbatelný podíl, financování zdravotnictví běží bez problémů, takže já nevidím v tom žádná, žádnou nefunkčnost managementu VZP.

Bohumil KLEPETKO, moderátor:
Pane poslanče Skalický, vy jste v takové trojediné roli, jste v poslaneckém klubu TOP 09, stranickým kolegou ministra Leoše Hegera, jste ve zdravotnickém výboru sněmovny i členem správní rady VZP, tedy co ve VZP nefunguje, jak má?

Jiří SKALICKÝ, poslanec, člen sněmovního zdravotnického výboru a správní rady VZP /TOP 09/:
Ano, máte pravdu, pane redaktore, jsem v trojediné roli a jsem přesvědčen a souhlasím s panem ministrem jednoznačně v tom, že je řada procesů, které ve VZP opravdu nefungují nebo fungují ne zcela správně. A jako první …

Bohumil KLEPETKO, moderátor:
A buďte konkrétní, takže jmenujte.

Jiří SKALICKÝ, poslanec, člen sněmovního zdravotnického výboru a správní rady VZP /TOP 09/:
Ano, ano, budu jmenovat. Za prvé je to tedy opravdu vyúčtování za rok 2011, kdy se vlastně prodlužovaly termíny centralizace informačního systému, konkrétně jeho výdajové části, a to tak, že to šlo až za hranu poloviny letošního roku a opravdu dodneška nejsou vyúčtován rok 2011 a někde kus 2010 pro nemocnice, čili akutní lůžková zařízení. Další, což je příklad nejkřiklavější, další příklad je správa pohledávek, která se začíná taktéž prodlužovat, je to opět problém informačních systému a IT. A třetí příklad, který zatím není tak vidět, je, že nejsou zatím připraveny, řekněme, návrhy smluv s nemocnicemi na příští rok, čili ta strategie pojišťovny z hlediska smluvní politiky není zcela jasná, byť v tomto období bychom mohli očekávat, že ten návrh smluv bude již připraven a bude se vyjednávat.

Bohumil KLEPETKO, moderátor:
Tak, pane řediteli, slyšeli jsme konkrétní výtky. Vyúčtování za rok 2011, dodnes není vyúčtována akutní lůžková, nejsou vyúčtovaná akutní lůžková zařízení, a to i částečně za rok 2010, jak je to možné?

Pavel HORÁK, ředitel VZP:
Tak za rok 2010 jsou to pouze opravy nebo tam, kde nemocnice třeba měly poruchu svého informačního systému a doúčtovávaly péči v dalších obdobích nebo tam proběhly revize. Co se týče těch termínů, tak znovu říkám, není to nic neobvyklého. Lůžková zdravotnická zařízení potřebují minimálně 4, ale i 5 měsíců k tomu po ukončení roku, aby vůbec předala všechnu, všechny dávky, takže ani nikdy v minulosti ta péče nebyla vyúčtovaná dříve než v červnu nebo v červenci, to prostě nejde, jinak by to vyúčtování bylo neúplné. Předminulý rok, znovu jsem to říkal, se vyúčtovávalo v prosinci, ministerstvo tehdy na poplach nebilo, samozřejmě je to nepříjemné pro některá ta zařízení, ale znovu musím říci, že proběhla největší vlastně akce centralizace informačního systému pojišťovny, ze 70 lokálních informačních systémů máme nyní 1 funkční informační systém. Samozřejmě ta migrace zabere určitý čas a prostě projevilo se to v těch lhůtách vyúčtování, nám je to líto, ale to je vše.

Bohumil KLEPETKO, moderátor:
Pane poslanče, pan ředitel Horák říká, že tyto termíny vyúčtování jsou běžné každý rok, tak proč to letos vadí?

Jiří SKALICKÝ, poslanec, člen sněmovního zdravotnického výboru a správní rady VZP /TOP 09/:
Já tady s panem ředitelem nemohu zcela souhlasit. Podle mě letošní rok ta doba vyúčtování je extrémně dlouhá, standardně ty minulé roky to bývalo opravdu k pololetí toho roku následujícího, čili pro mě, že není v polovině října vyúčtována akutní lůžková péče, respektive nemocnice, považuji za problém, byť ten problém je opravdu věcí informačního systému migrace, ale celý ten projekt trvá příliš dlouho. Jeho doba implementace byla o rok delší, než se původně předpokládalo a myslím si, že tady ten prostě problém je zcela jednoznačný.

Bohumil KLEPETKO, moderátor:
Pane řediteli, další výtka, nejsou návrhy smluv s nemocnicemi na příští rok.

Pavel HORÁK, ředitel VZP:
Tak návrhy, texty smluv samozřejmě jsou, jsou i návrhy toho, jak my si představujeme restrukturalizaci lůžkové péče, nyní se ta jednání díky té politické situaci před volbami, které budou tento, tento víkend, v podstatě zastavila, protože na straně nemocnic v tuhletu chvíli se vyčkává, co bude dál, takže, a znovu bych řekl, pan doktor Skalický je členem správní rady pojišťovny. Mezi základní kompetence správní rady je určování smluvní politiky. O všech krocích pojišťovny, o všech opatřeních je správní rada každý měsíc informována. Je to dva kilogramy materiálů, které správní rada má, nezazněly žádné výtky, na správní radě se může pan doktor Skalický kdykoliv na cokoliv zeptat, vznést námitku nespokojenost a nyní vlastně po třičtvrtě roce s překvapením zjišťujeme to, co víme celý rok, a najednou je to problém a ještě v září na správní radě to žádný problém nebyl. A správní rada informaci o tom, jak se vyvíjí ta migrace toho informačního systému, vzala bez připomínek na vědomí, nic mně nevytkla, mohla mi vytknout, okamžitě by se zjednala náprava.

Bohumil KLEPETKO, moderátor:
Pane poslanče Skalický, že příčinou problémů, a nutno říci, že nejen problému VZP, ale i jiných zdravotních pojišťoven, je naopak ministerstvo zdravotnictví. To dnes řekl i předseda vaší správní rady VZP Marek Šnajdr. Stejně jako ředitel Pavel Horák říká, že příčinou propadu je, že vláda a ministerstvo zdravotnictví neudělaly nic z toho, k čemu se v programovém prohlášení zavázaly, a to jak pro stabilizaci příjmů, tak na straně úspor, že bez změny zákonů a vyhlášek nedobrou situaci nelze vyřešit, takže na čí straně je míč?

Jiří SKALICKÝ, poslanec, člen sněmovního zdravotnického výboru a správní rady VZP /TOP 09/:
Já nejsem přesvědčen, že by to bylo na straně VZP. Ta příčina, pardon, že by to bylo na straně ministerstva zdravotnictví, protože ta příčina, řekněme, té ekonomické nestability nebo situace VZP je, má řadu příčin. Jedna je oblast, řekněme, ekonomické situace, výběru pojistného, počtu pojištěnců, kdy za loňský rok a letošní rok VZP ubyla, ubylo několik desítek tisíc pojištěnců, dále si myslím, že to je otázka revizní činnosti a nelze vše svalovat jenom na to, že nejsou připraveny optimální zákony, které by VZP pomohly.

Bohumil KLEPETKO, moderátor:
Na druhou stranu, pane poslanče, vy jste ve správní radě VZP, a doteď jste k tomu mlčeli, proč teď vám to vadí? Proč jste doteď mlčeli?

Jiří SKALICKÝ, poslanec, člen sněmovního zdravotnického výboru a správní rady VZP /TOP 09/:
Já za svoji osobu si dovolím říct, že tedy k těmto věcům se standardně vyjadřuju, ještě bych se vrátil v replice na centrální informační systém, od září, respektive od srpna a května letošního roku tlačíme na to, aby ten informační systém a výdajová stránka byla včas vyřešena. Byli jsme ujišťováni, že bude a pokaždé se to o měsíc posouvá, takže tady ten názor je trošku, řekněme, vedení managementu a náš názor jiný. My si myslíme, že ty naše tlaky a požadavky jsou dostatečné na to, aby reagovali včas.

Bohumil KLEPETKO, moderátor:
Je teď situace tak vážná, že ohrožuje financování zdravotní péče v zemi v potřebném rozsahu? Hrozí to, nebo kdy to začne reálně hrozit, pokud se nic nezmění? Pane poslanče.

Jiří SKALICKÝ, poslanec, člen sněmovního zdravotnického výboru a správní rady VZP /TOP 09/:
Já jsem přesvědčen, že tato situace nehrozí ani nenastane. Chtěl bych tady říct, a teďka tedy z pozice člena správní rady VZP, že VZP patří vlastně k největším zdravotním pojišťovnám a je páteří zdravotního pojištění a systému České republiky a že není důvod se obávat tomu, že by došlo k ohrožení nebo snad poklesu kvality zdravotní péče.

Bohumil KLEPETKO, moderátor:
Pane řediteli Horáku, podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera VZP platí výrazně víc nad úroveň úhradové vyhlášky než jiné menší pojišťovny, a mluví o tom, že smluvní politika VZP je dlouhodobě nekultivovaná. Proč to tak děláte?

Pavel HORÁK, ředitel VZP:
Já opravdu, to je tak absurdní jako prohlášení. Ono už něco …

Bohumil KLEPETKO, moderátor:
V čem?

Pavel HORÁK, ředitel VZP:
No protože je to nesmysl, protože ono už to probleskovalo v takových náznacích už před časem, takže předseda správní rady na minulém jednání správní rady se přímo zeptal náměstka ministra, jestli je toto míněno vážně, tyto připomínky. A náměstek Nosek tehdy jasně řekl, že samozřejmě ne, že ví velmi dobře, že Všeobecná zdravotní pojišťovna samozřejmě financuje ta zdravotnická zařízení přesně vyhlášky, přesně podle vyhlášky. Dovedete si představit, že by tomu tak nebylo? To prostě, to je tak absurdní prohlášení, že já když jsem to dneska četl, tak jsem nevěřil svým očím a vůbec se nedivím tomu, že tady nesedí ani pan ministr, ani pan náměstek, protože to se nedá uhájit tento nesmysl.

Bohumil KLEPETKO, moderátor:
Pane poslanče, váš názor na to, je smluvní politika VZP dlouhodobě nekultivovaná, jak říká ministr zdravotnictví?

Jiří SKALICKÝ, poslanec, člen sněmovního zdravotnického výboru a správní rady VZP /TOP 09/:
Smluvní politika VZP vychází a je povinna vlastně respektovat vyhlášku ministerstva zdravotnictví. Nemyslím si, že je nekultivovaná, nicméně v řadě případů je diskutabilní, zda nedochází tak, jak už bylo zmíněno, vlastně k přeplácení nebo větší, větší platbě nad rámec úhradové vyhlášky, ale to je pak v rámci nějakých ekonomických výpočtů, až se položí na stůl obě dvě varianty k diskusi, zda to tak je, či nikoliv. Podle informací, které tedy máme i my jako členové zdravotního výboru ministerstva zdravotnictví, tato situace nastává a je taková, takže na konci roku zcela určitě se na to podíváme a zjistíme, na čí straně je pravda.

Bohumil KLEPETKO, moderátor:
Deficit zdravotních pojišťoven by se rychle smazal, kdyby stát navýšil příspěvky za státní pojištěnce, a těch je 10 milionů z celkových, pardon, těch je 6 milionů z celkových 10,5 milionu pojištěnců, bylo by to logické za situace, kdy ceny všeho rostou, proč to vláda odmítá? Je to jen proto, že by to znamenalo větší zatížení pro státní rozpočet, pane poslanče?

Jiří SKALICKÝ, poslanec, člen sněmovního zdravotnického výboru a správní rady VZP /TOP 09/:
Já jsem přesvědčen, že v této situaci ano, a byť vlastně se od roku 2006 platba za státního pojištěnce nezvýšila, tak objem finančních prostředků v dnešní době je takový, jaký je. A jsem přesvědčen, že prostě každá zdravotní pojišťovna včetně VZP si s tím musí umět poradit, i bez tohoto kroku, byť se zdá jako oprávněný a logický.

Bohumil KLEPETKO, moderátor:
Jak si s tím poradíte, pane řediteli?

Jiří SKALICKÝ, poslanec, člen sněmovního zdravotnického výboru a správní rady VZP /TOP 09/:
Tak my bychom si s tím poradili, ale vzpomeňte si na akci Děkujeme, odcházíme a na smlouvu, kterou podepsal pan ministr s odbory a navýšil nám náklady v jediném roce o 2 miliardy korun. Vzpomeňte si, že od letošního roku se platí z všeobecného zdravotního pojištění náklady na očkování, které dříve platil stát, to je miliarda korun, uvědomte si, že díky přecenění zvýšení DPH na léky platíme o další miliardu korun víc. A kdyby fungovaly elektronické aukce, kdyby fungovalo stanovování úhrad na Státním ústavu pro kontrolu léčiv, a kdyby odvolací řízení na ministerstvu se neprotahovalo 200 i více dnů, místo toho, aby trvalo 60 dnů, tak by, tak by naše náklady byly nižší o 800 milionů korun. My bychom dokázali vyjít s těmi penězi, ale samozřejmě za podmínky, že nám budou buď vytvořeny podmínky pro to, abychom mohli tu péči nebo mohli být skutečnými zdravotními pojišťovnami, a ne za podmínky, kdy nám někdo bude utrácet naše peníze tím, že bude uzavírat smlouvy, bude uzavírat, uzavírat nebo slibovat navyšování nákladů a my na to nebudeme mít zdroje.

Bohumil KLEPETKO, moderátor:
Pane poslanče, odchod managementu v čele s ředitelem Pavlem Horákem je na pořadu dne? Měl by, nebo bude muset odejít?

Jiří SKALICKÝ, poslanec, člen sněmovního zdravotnického výboru a správní rady VZP /TOP 09/:
Věc managementu VZP je věcí koaliční dohody, jednání a věcí správní rady a nemyslím si, že to je v daném okamžiku a v současné době věc, která je k jednání, protože prostě koaliční dohoda zatím na dalších krocích není na stole.

Bohumil KLEPETKO, moderátor:
Vyhlášení nucené správy ve VZP hrozí, pane poslanče?

Jiří SKALICKÝ, poslanec, člen sněmovního zdravotnického výboru a správní rady VZP /TOP 09/:
Vyhlášení nucené správy je samozřejmě jedna z variant a je to až varianta poslední.

Bohumil KLEPETKO, moderátor:
Nicméně reálná v této situaci?

Jiří SKALICKÝ, poslanec, člen sněmovního zdravotnického výboru a správní rady VZP /TOP 09/:
V této situaci dnešních dnů si nemyslím, že je reálná. Otázka příštích měsíců, nedokážu říct, zda ano, či ne, ale je to varianta, s kterou je možné počítat.

Bohumil KLEPETKO, moderátor:
Pane řediteli, zdravotní pojišťovny, a vaši největší tedy nevyjímaje, hospodaří se ztrátou, letos čekáte třímiliardový deficit, za loňský rok, jak se uvádí, VZP ještě nemocnicím nedoplatila péči, je pod zdrcující kritikou ministerstva zdravotnictví, management pod vaším vedením, jak říká ministr, je vnitřně rozložený, a za této situace vám správní rada VZP schválila roční odměnu 795 tisíc korun, když ta odměna má být přímo navázaná na hospodaření VZP. Jak to jde dohromady? Nemáte pocit, že ta odměna je nezasloužená?

Pavel HORÁK, ředitel VZP:
Vidíte, a to je taky divný. Není vám to taky divný, že tam sedí …

Bohumil KLEPETKO, moderátor:
No je mi to divné, ano.

Pavel HORÁK, ředitel VZP:
… 30 poslanců, 10 z toho zástupců ministerstva, včetně pana doktora Skalického, a s jednou výjimkou všichni mi tu odměnu schválí a najednou po měsíci …

Bohumil KLEPETKO, moderátor:
I pan poslanec Skalický?

Pavel HORÁK, ředitel VZP:
No samozřejmě. A i po, a najednou po měsíci je velký problém s managementem VZP. Není vám to trochu divné? Mně to divné je. Já jsem odměňovaný podle manažerské smlouvy, kde jsou přesně vyjmenovaná kritéria, a to kritérium hospodaření je na prvním místě. A za poslední 3 roky pojišťovna vždycky skončila lépe, než určoval zdravotně-pojistný plán. A ten zdravotně-pojistný plán schvaluje ministerstvo zdravotnictví včetně toho, jak vypadají náklady a jaký je deficit toho daného roku, protože jestliže ještě loni, když jsme dělali zdravotně-pojistný plán, dělali jsme ho podle varianty úhradové vyhlášky, kterou nám ministerstvo dalo k připomínkování, tak se stalo to, a takto byl ten zdravotně-pojistný plán postaven, tak najednou po 14 dnech vyšla jiná úhradová vyhláška a my platíme o 3 miliardy korun víc. A to jsou ty 3 miliardy, které dneska nebo na konci roku budou chybět, čili čí je to vina? Pojišťovny, nebo toho, kdo vydává tu vyhlášku?

Bohumil KLEPETKO, moderátor:
Pane, pane poslanče, když dnes kritizujete ředitele Horáka, proč jste hlasoval pro tuto jeho roční odměnu, bez 5 tisíc osmisettisícovou?

Jiří SKALICKÝ, poslanec, člen sněmovního zdravotnického výboru a správní rady VZP /TOP 09/:
Ano. Já už jsem na to několikrát odpovídal. Pan ředitel Horák ve své odměně nebo vlastně v posouzení a v kritériích měl celkem 19 bodů a těch 19 bodů plnil v nějaké výši, takže celkově, řekněme, dosáhl 53 %. A dlužno objektivně říct, že to tak vychází. Můžeme se bavit o tom, jestli 53 % úspěšnosti je hodně, nebo málo, ale jestliže má ve své manažerské smlouvě nastaven základ x měsíčních platů, tak 53 % z toho tak je, takže pro mě, byť ta výše může se zdát být vysoká, prostě ta smlouva je takhle nastavená a těch 53 % bylo pro mě, řekněme, korektně a objektivně definovaná veličina, která pak tedy vycházela k té dané částce, řekněme, myslím, že 793 nebo 795 tisíc korun.

Bohumil KLEPETKO, moderátor:
Pánové, já vám děkuji. Pane poslanče, já vám děkuji za vysvětlení. Děkuji vám oběma, hezký večer a na shledanou.

Pavel HORÁK, ředitel VZP:
Děkuju za pozvání.

Jiří SKALICKÝ, poslanec, člen sněmovního zdravotnického výboru a správní rady VZP /TOP 09/:
Ano, hezký večer a na shledanou.

Bohumil KLEPETKO, moderátor:
A ve studiu další host, redaktor zpravodajského serveru Aktuálně.cz Petr Holub, dobrý večer.

Petr HOLUB, redaktor, Aktuálně.cz:
Dobrý večer.

Bohumil KLEPETKO, moderátor:
Tak, skutečně je třeba říci, že problémy s hospodaření se netýkají jen VZP. Loni poprvé od roku 2008 byly v minusu všechny zdravotní pojišťovny, nejen VZP, to tedy nějakou příčinu nepochybně má, ale proč se to teď vyčítá právě VZP?

Petr HOLUB, redaktor, Aktuálně.cz:
Tak, ony ty ostatní pojišťovny, ty takzvané zaměstnanecké pojišťovny možná mají nějaké deficity v řádu stovek milionů, na druhou stranu je pravda, že mají na svých účtech stále dost peněz, aby to nevadilo. Koncem července to bylo podle údajů ministerstva financí 15 miliard, takže pokud je tam nějaký drobný deficit v tomto roce, pokud tam byl drobný deficit v minulém roce, tak to skutečně nijak neohrožuje jejich finanční stabilitu, což není případ VZP.

Bohumil KLEPETKO, moderátor:
Čili zjednodušeně, jde to, čeho jsme svědky, je to systémový problém, anebo jde o chyby vnitřně rozloženého managementu, jak argumentuje ministr zdravotnictví?

Petr HOLUB, redaktor, Aktuálně.cz:
Tak ten problém VZP zní vlastně tak, že ona má každý rok deficit 5 až 6 miliard korun a už jí došly rezervy, které se vytvořily v těch dobách prosperity před rokem 2008. A tento deficit se nedaří odstranit a teď vlastně celý ten spor spočívá v tom, že obě strany se obviňují, kdo za to může. Jestli spíše za to může VZP špatným hospodařením nebo …

Bohumil KLEPETKO, moderátor:
Obě strany se obviňují, ale na čí straně je tedy ta vina?

Petr HOLUB, redaktor, Aktuálně.cz:
No, ony tyhle zdravotnické problémy jsou tak složité, že by bylo lepší, kdyby se raději dohodli na nějakém řešení. Já sám jsem na to celkem usilovně hledal nějakou odpověď a napadla mě poměrně jednoduchá odpověď. Ono když se pořádně podíváte do účtů zdravotních pojišťoven, tak zjistíte, že Všeobecná zdravotní pojišťovna, a je to podle úhradové vyhlášky, tak platí až o 50 % vyšší sazby nemocnicím. To znamená, abych to řekl na příkladě, tak, řekněme, operace slepého střeva přijde v některé nemocnici na 15 tisíc korun, v jiné nemocnici VZP platí 25 tisíc korun, takže průměrně nějakých 20 tisíc. To, proč se v každé nemocnici platí jinak, to je také docela zajímavé, ale ten průměr VZP je 20 tisíc. Ale průměr některých zaměstnaneckých pojišťoven je třeba 12 nebo 15 tisíc, to znamená, že zaměstnanecké pojišťovny platí o hodně méně, tudíž jsou na tom finančně mnohem lépe a kdyby VZP nemusela platit o tolik více, tak není v žádném deficitu.

Bohumil KLEPETKO, moderátor:
Ale proč to tak je, proč VZP platí o tolik víc?

Petr HOLUB, redaktor, Aktuálně.cz:
Ono to vzniklo údajně historicky. Tady se ty sazby …

Bohumil KLEPETKO, moderátor:
Čili zjednodušeně řečeno, je to chyba managementu VZP, že platí za tyto výkony víc, nebo to chyba managementu není?

Petr HOLUB, redaktor, Aktuálně.cz:
Není to chyba managementu, je to systémová chyba a je úkolem jak tedy VZP, ale zvláště ministerstva zdravotnictví, aby tuto chybu odstranilo. Ministr zdravotnictví Leoš Heger si toho je vědom, už učinil letos dokonce první krok, aby ten rozdíl v platbách odstranil, takže když to řeknu zjednodušeně, tak čtvrtina všech výkonů se platí ve všech nemocnicích všemi pojišťovnami stejně a u třech čtvrtin je to rozdílné. Teď jde o to, aby v příštím roce tento trend pokračoval, že by vlastně polovina vší péče v nemocnicích se platila všemi pojišťovnami stejně. A to si myslím, že je také hlavní důvod těch sporů.

Bohumil KLEPETKO, moderátor:
A na závěr stručně váš odhad, nucené správy VZP, dočkáme se?

Petr HOLUB, redaktor, Aktuálně.cz:
No, já doufám, že ne, hrozí samozřejmě, protože to by znamenalo značné zhoršení finanční situace VZP, protože pokud by od ní odešli další pojištěnci, tak by se snížily její příjmy, takže teď má deficit 6 miliard, pak by měla třeba 15 miliard.

Bohumil KLEPETKO, moderátor:
A ohrožení zdravotní péče v potřebném rozsahu hrozí?

Petr HOLUB, redaktor, Aktuálně.cz:
Tak určitě nehrozí, protože pokud má celý zdravotní systém roční deficit 6 miliard, tak s tím může klidně existovat ještě pár let, jenom se budou zpožďovat platby a bude to pro všechny nepříjemné.

Bohumil KLEPETKO, moderátor:
Pane Holube, já vám děkuji, hezký večer, na shledanou.

Petr HOLUB, redaktor, Aktuálně.cz:
Těšilo mě.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?