Milosrdní: odchod osmi lékařů ochromil ARO

1. 3. 2011 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Brněnská Nemocnice Milosrdných bratří odkládá operace. Osm anesteziologů tamního ARO trvá na výpovědích, které v prosinci podali. A oddělení se zhroutilo.


Zatímco ředitelé většiny nemocnic v pátek odpoledne s úlevou potěžkávali štosy se žádostmi o stažení výpovědí svých lékařů, šéf brněnské Nemocnice Milosrdných bratří Josef Drbal v ten okamžik spouštěl krizový scénář.

Osm doktorů z tamního oddělení anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny odmítlo i přes dohodu odborářů a státu stáhnout své výpovědi. A dnes už do práce nenastoupí.

Znamená to stopku pro všechny složitější zákroky a výrazný zásah do chodu celé nemocnice. Anesteziologové, kteří uspávají pacienty, jsou totiž pro operace nezbytní. „Momentálně to pro nás znamená, že musíme zabezpečit péči jakýmkoliv náhradním řešením. Snažíme se proto co nejrychleji nabrat lékaře s potřebnou kvalifikací, abychom měli v nemocnici čtyřiadvacet hodin denně anesteziologa. A také abychom mohli zajistit alespoň část z plánovaných operací,“ popsal situaci Drbal.

Nemocnici už pomohlo šest anesteziologů především ze soukromých zařízení, kteří jsou ochotní na tamních odděleních vypomoci už v příštích dnech. Stálou náhradu za chybějící specialisty se nemocnice chystá shánět například prostřednictvím inzerátů. I tak ale na ARO musela minimálně dočasně zrušit pět lůžek.

Odchod tak velké skupiny lékařů z jediného pracoviště je v Brně a i v celém kraji unikát. A pro vedení nemocnice nepříjemné překvapení, na podporu kampaně Děkujeme, odcházíme sice podalo na konci prosince výpověď víc než 350 nemocničních doktorů v Brně. Vzhledem k smíru, který odboráři a vláda minulý týden uzavřeli, však naprostá většina z nich výpověď nakonec stáhla.

Důvod? Neznámý

Proč je zrovna Nemocnice Milosrdných bratří výjimkou, jasné není. „Nezlobte se, nemám k tomu zatím co říct,“ řekl primář oddělení anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Pavel Hude spěšně mezi jednáními, která včera v nemocnici vedl. Přesný důvod odchodu lékařů neuvedl ani Drbal.

„Primář mi říkal, že na problémy upozorňuje už dva roky. U toho jsem nebyl. Těžko tedy soudit. A když jsem s těmito lékaři mluvil osobně, potvrdili, že trvají na svých výpovědích. Nic dalšího jsem se ale nedozvěděl,“ poznamenal Drbal, který do funkce nastoupil v lednu.

Statní nemocnice ve městě se s tak závažnými problémy nepotýkají. Obě brněnské fakultní nemocnice sice na přelomu roku dostaly výpovědi víc než stovky svých lékařů. Minulý týden už z nich zbyl jen nepatrný zlomek. Fakultní nemocnici Brno hodlá opustit sedm doktorů, Fakultní nemocnici u svaté Anny šest. Žádné pracoviště neopouští tolik lidí, aby to výrazně nabouralo jeho provoz.

Optimistický je i šéf brněnské Úrazové nemocnice Karel Doležal. Exodus nejprve ohlásily dvě třetiny tamních doktorů, nakonec odchází jediný. Na konkurenční traumatologii v Bohunicích. „Pro nás je to zcela v mezích běžné fluktuace. Pokud to bude potřeba, kolegům z Nemocnice Milosrdných bratří vypomůžeme,“ slíbil Doležal. V krajské nemocni v Tišnově na Brněnsku nepodal výpověď ani jediný lékař, s menšími potížemi se potýkají jen v Ivančicích. Z tamní nemocnice odchází čtyři lékaři.

Ve dvou případech ale jde o doktorky bez atestace, na další místo už mají náhradníka. „Intenzivně teď hledáme jen jednoho lékaře na ARO, kde jsme počet lůžek snížilo z deseti na devět. Chod nemocnice to ale jinak nenarušuje,“ potvrdil ředitel ivančické nemocnice Jaromír Hrubeš.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?