Ministerstvo financí poslalo kontrolu na Krajskou zdravotní

10. 3. 2010 8:34
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo financí nařídilo kvůli zpochybňovanému nákupu drahých přístrojů mimořádnou kontrolu na úřadu regionální rady Severozápad, která posvětila čerpání evropských peněz Krajské zdravotní.


Informovala o tom Česká televize (ČT). Krajská zdravotní sdružuje pět nemocnic v majetku Ústeckého kraje.

Důvodem kontroly ministerstva je podle ČT zejména kontroverzní pořizování přístrojů, které už více než rok kritizují někteří odborníci a politici. Přístroje jsou podle nich až o třetinu předražené, přičemž celková částka za přístroje se pohybuje okolo půl miliardy.

Krajská zdravotní pochybení opakovaně odmítla a prohřešky nenašel ani předchozí audit, který si nechal zpracovat úřad regionální rady.

Televize uvedla, že jde o vůbec první takovou kontrolu, kterou ministerstvo podniká. V první vlně se prý zaměří na úřad regionální rady, který projekty Krajské zdravotní administroval a schvaloval.

„Máme vážné pochybnosti o účelnosti a hospodárnosti prostředků tak, jak byly vynaloženy, a proto ministr financí rozhodl o mimořádném auditu,“ řekl ČT mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Část odborné veřejnosti a někteří poslanci kritizují nákupy Krajské zdravotní už přes rok. Největší rozruch vyvolal nákup magnetické rezonance, za kterou Krajská zdravotní dala přes 40 milionů korun, přitom totožný přístroj má pražská nemocnice Na Homolce za 25 milionů, uvedla ČT.

Celkem za sporné zakázky Krajská zdravotní zaplatila přes 400 milionů korun. „Podle našeho názoru a srovnání cen s dalšími nákupy stejných přístrojů byly zakázky předraženy až o 30 procent, což v korunovém vyjádření činí 100 milionů korun,“ řekl televizi člen sněmovního kontrolního výboru Libor Ježek (ODS).

Po kontrole úřadu bude podle Jakoba audit rozšířen i na samotnou Krajskou zdravotní a je možné, že ministr financí ještě rozhodne o rozšíření na další subjekty.

Společnost Krajská zdravotní sdružuje nemocnice v Ústí nad Labem, Děčíně, Teplicích, Mostě a Chomutově.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?