Ministerstvo nedoporučuje těhotným ženám cestovat na olympiádu

1. 7. 2016 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Těhotným ženám nedoporučuje ministerstvo zdravotnictví cestovat na Letní olympijské hry do Brazílie, hrozí poškození plodu. Pokud se přesto rozhodnou tam jet, měly by na to po návratu upozornit svého gynekologa.


Všem návštěvníkům her pak ministerstvo doporučuje, aby se šest měsíců po návratu při sexu chránili prezervativem a s případnými snahami o otěhotnění počkali minimálně osm měsíců. Ministerstvo to uvádí v doporučeních, jež poskytlo novinářům.

„Osobám s chronickým onemocněním nebo poruchou imunity se doporučuje, aby před odjezdem konzultovaly vše se svým ošetřujícím lékařem,“ uvedl ministr Svatopluk Němeček (ČSSD).

Podle prezidenta Fóra infekční, tropické a cestovní medicíny docenta Rastislava Maďara je základem ochrany očkování a používání repelentů. V Brazílii na severu a ve vnitrozemí se vyskytuje malárie, žlutá zimnice a další exotické nemoci. Spektrum nemocí na jihu je podobné Česku. Olympijské hry se konají od 5. do 21. srpna v Rio de Janeiro a okolí.

V srpnu je počasí v Rio de Janeiro chladnější a sušší než v ostatních částech roku, přesto lze přes den očekávat teploty nad 20 stupňů Celsia, které k aktivitě bodavého hmyzu stačí. Hrozí tedy i přenos obávané horečky zika poškozující vývoj mozku lidského plodu, proti níž zatím není lék.

Podle doporučení, jež vydalo ministerstvo, spočívá základní prevence vedle očkování v ochraně před poštípáním hmyzem. To znamená oděv, ideálně světlé barvy, který kryje co největší část těla, použití repelentů vhodných do tropů, a použití insekticidů v místnostech. Není-li místnost klimatizovaná, doporučuje se spát pod moskytiérou i během dne, kdy jsou komáři Aedes nejaktivnější.

Ostravská laboratoř Státního zdravotního ústavu vyšetřila k dnešku 450 lidí, vesměs turistů z rizikových oblastí, nejčastěji po dovolené v Karibiku nebo v Jižní Americe, ale i z jihovýchodní Asie. U devíti lidí prokázala akutní infekci, z toho jeden byl občan Slovenska. Kromě toho u 12 dalších potvrdila, že infekci prodělali v minulosti.

Pro cestu do Brazílie není vyžadováno žádné povinné očkování. Ministerstvo doporučuje zkontrolovat platnost očkování proti tetanu, záškrtu, černému kašli, spalničkám a dětské obrně. Doporučuje je doplnit očkováním proti meningokokovým nákazám, virové žloutence A a B a pro případ cesty mimo místa konání her také proti žluté zimnici.

Při pobytu je doporučeno pečlivě dodržovat osobní hygienu, mýt si ruce vodou a mýdlem před jakýmkoli jídlem a po použití toalety. Vyplatí se jíst pouze bezpečné potraviny, tedy dostatečně tepelně upravené, ovoce loupané, pít nezávadnou vodu, balenou, případně chemicky dezinfikovanou. Zásadní je vyhýbat se kontaktu s toulavými zvířaty kvůli riziku vztekliny a také sexu s neznámými partnery, nejen kvůli viru zika, ale i nákaze AIDS a dalšími pohlavními chorobami.

Pro cestu do Brazílie by člověk měl mít dobře vybavenou lékárničku. Vedle kondomů také léky pro první pomoc při průjmu a horečce, na alergii a pro ošetření poranění. Před cestou by člověk neměl zapomenout na cestovní pojištění s dostatečným krytím nákladů na zdravotní péči. Při zdravotních obtížích po návratu je doporučeno navštívit nejbližší pracoviště, kde jsou odborníci na dovezené nákazy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?