Ministerstvo odmítlo záchranku ve Stříbře

2. 11. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Okresní úřad v Tachově nesmí k Novému roku zřídit samostatnou zdravotnickou záchrannou službu. Tak zní verdikt MZ, které zřízení původně doporučovalo...


Tachov - Okresní úřad (OkÚ) v Tachově nesmí k Novému roku zřídit samostatnou zdravotnickou záchrannou službu (ZZS). Tak zní verdikt ministerstva zdravotnictví, tedy stejné instituce, která k tomu ještě nedávno tachovský úřad přímo nabádala.

Navíc není jasné, kdo do budoucna bude záchranku vůbec zřizovat.

„To, že po zrušení okresních úřadů bude ZZS spadat pod kraj, se zřejmě neuskuteční. Ukazuje se, že ve hře je právě ministerstvo zdravotnictví, které má evidentní snahu stát se zřizovatelem ZZS v celé republice,“ uvedl včera po jednáních na ministerstvu přednosta OkÚ Jiří Wagner.

Za své tedy s největší pravděpodobností vezme koncepce plzeňského krajského úřadu, které se podřídil OkÚ Tachov. Ta počítala, že po osamostatnění ZZS (zatím je pod Nemocnicí Planá) vzniknou v okrese dvě výjezdová místa - Stříbro a Tachov. Stříbro by zajišťovalo neodkladnou přednemocniční péči i pro část okresu Plzeň-sever. Do jediného odkrytého místa na Tachovsku Borska měla zajíždět ZZS z Bělé nad Radbuzou z Domažlicka. I tento předpoklad je ale nyní nereálný. Domažlice totiž oznámily, že jim ministerstvo financí zamítlo uvolnit peníze na vybudování výjezdového místa v Bělé.

„Znovu proto otevřeme variantu okresní, tedy výjezdové místo v Plané a Boru u Tachova,“ uvedl přednosta Jiří Wagner.

„ZZS by nadále zůstala pod nemocnicí. Nechci nic předjímat, ale nezbyde než se zařídit podle svého, tedy podle potřeb okresu a bez ohledu na kraj.“ Přednosta k této problematice svolává na příští týden poradu všech zainteresovaných, tedy starostů zmíněných měst, ředitelů poliklinik a nemocnice. Moc času nemají, vše musí být do konce roku rozhodnuto.

Plzeňský deník, 2.11.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?