Ministerstvo odstartovalo projekt standardizace

25. 3. 2009 10:03
přidejte názor
Autor: Redakce
Dlouholeté debaty o standardech ve zdravotnictví by měly být naplněny. Ministerstvo zdravotnictví totiž schválilo Systém tvorby Národních standardů, v jehož rámci mají být stanoveny doporučené postupy péče. Na vývoji standardů budou pracovat experti, k zapojení ale ministerstvo vyzvalo i odbornou veřejnost...


Doporučené klinické postupy, jak se standardy také často označují, by měly pacientům umožnit kontrolu, zda jsou léčeni správně a zda dostávají tu nejkvalitnější péči. Pokud by byly zákony schváleny proces by začal letos a skončil v roce 2013, Česko by v tu dobu mělo mít několik stovek standardů. „V rámci projektů se počítá jak s využitím dosavadních výsledků dosažených na úrovni jednotlivých odborných lékařských společností, tak s využitím zahraničních zkušeností ze zemí, kde je proces standardizace odborné zdravotní péče již v pokročilejším stadiu. Počítáme rovněž s pravidelnou aktualizací jednotlivých standardů tak, aby odpovídaly aktuálním a moderním medicínským trendům a postupům,“ vysvětlila následující postup ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová.

Projekty navazují na ukončenou pilotní fázi realizovanou Odborným fórem pro standardizaci zdravotní péče, které funguje od minulého roku jako poradní orgán ministerstva zdravotnictví a zdravotních pojišťoven pro tvorbu doporučených lékařských postupů. Za účasti odborníků z vybraných lékařských oborů pracovalo fórum na vývoji procesních postupů a na metodice tvorby standardů. „Ministerstvo zdravotnictví předpokládá zapojení široké odborné veřejnosti na všech úrovních projektů. Tito experti se budou podílet na vývoji standardů, na oponentních řízeních i na zkoušení aplikace standardů v praxi. Vedle nich se budou k jednotlivým návrhům standardů vyjadřovat další zájmové skupiny, zejména zdravotní pojišťovny a pacienti. Samo ministerstvo bude v rámci projektů plnit funkci koordinační a ekonomicko-organizační,“ dodává Daniela Filipiová. K zapojení resort vyzval i Českou lékařskou komoru. Ministerstvo zdravotnictví v současné době vyjednává o poskytnutí dotací z evropských operačních programů, které umožní realizovat jednotlivé projekty v potřebném rozsahu.

Rozsah péče se snižovat nebude

Zavedení standardů bývá často kritizováno, nejčastěji se v souvislosti s jejich zavedením hovoří o tom, že znamenají omezení přístupu k péči. „To je jeden z největších mýtů, rozsah hrazené zdravotní péče se snižovat rozhodně nebude,“uvedla Filipiová. Potvrdila také, že se chce co nejdříve sejít kvůli standardům s rebelujícím lidoveckým poslancem Ludvíkem Hovorkou. Podle ministryně šíří Hovorka „poplašnou zprávu, když tvrdí, že chce rychle zavést standardy a nadstandardy, tedy jen léčbu pro bohaté“. Ministryně mu předá svůj plán tvorby národních standardů péče s vysvětlením, jak budou vznikat a kde budou zveřejněny. Hovorka trvá na tom, že standardy musejí být v zákoně. Filipiová počítá s tím, že pacienti nově dostanou možnost připlatit si na nadstandard. Pokud například bude u léčení kýly standardem klasická „otevřená“ operace, pacient, který bude chtít operaci laparoskopickou, si rozdíl v ceně doplatí. Nyní musí nadstandardní operaci platit celou, přiblížila náměstkyně ministryně Markéta Hellerová.

msvo, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?