Ministerstvo přehodnotí očkovací strategii nejdříve koncem ledna

21. 12. 2009 8:39
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví zatím nebude přehodnocovat strategii očkování proti prasečí chřipce. Stalo by se tak případně až přibližně koncem ledna, neboť úřad nejdříve potřebuje znát údaje o počtu využitých dávek za delší období od zahájení očkování, řekl ČTK mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.


Případný přebytek vakcín by poté mohl posloužit k ochraně dalších skupin rizikových pacientů před nákazou.

Ve středu ministerstvo zveřejnilo první průběžné údaje o tom, kolik se v ČR zatím využilo vakcín proti prasečí chřipce. Za první asi dva týdny očkování se použilo 30.000 z 167.000 dosud dovezených dávek. Podle úřadu je to přiměřený počet, nějakou dobu trval rozvoz. Kolem Vánoc se také stihne naočkovat méně lidí, čeká ministerstvo.

Stát nakoupil milion vakcín, očkována může být asi desetina populace. Pokud bude očkovaných lidí výrazně méně, než bylo v prvním plánu, tak by ministerstvo spolu s odbornými lékařskými společnostmi definovalo další skupiny rizikových pacientů k očkování, řekl Sršeň.

Nejdřív ale podle něj ministerstvo potřebuje znát čísla o počtu využitých vakcín za delší období. Reálný čas pro podobné zhodnocení využití vakcín je podle Sršně přibližně na konci ledna. Vakcínu by tak mohli dostat například diabetici plně závislí na injekcích inzulínu.

Číslo o počtu podaných dávek určitě není vysoké, řekl ČTK epidemiolog profesor Roman Prymula. Může to být prý částečně dáno tím, že někteří lidé měli akutní onemocnění. Pokud se zájem o očkování prudce nezvýší, bude muset Česko přehodnotit strategii a nabídnout jej dalším lidem. Zatím však čísla nepřesvědčují o tom, že by se zájem začal měnit, míní.

V populaci se podle Prymuly naprosto nepodloženě usídlila obava, že vakcína není vyzkoušená. Přitom nyní se na světě eviduje už přes 60 milionů podaných dávek. „Dnes jsou k dispozici data, že riziko související s vakcínou je zhruba sto až tisícinásobně menší než riziko v souvislosti s chřipkou,“ uvedl.

Dokonce se stává, že lidé odmítají podepsat, že vakcínu nechtějí, přestože ji nechtějí, upozornil Prymula. To znamená, že spekulují s tím, že kdyby ji v budoucnu potřebovali, tak by si o ni zase řekli.
To je velmi neseriózní, protože řada lidí ji chce, ale na seznamu není, míní. Přitom na klinikách, kde leží i lidé na dýchacích přístrojích s chřipkou, se ostatní lidé na očkování ihned začnou dívat jinak a zájem u nich začne rapidně stoupat, řekl.

Třetí zásilka vakcín má do ČR dorazit na přelomu roku. Počet vakcín by měl být zhruba stejný jako v předchozí zásilce. Obsahovala 72.000 dávek. Zatím je v Česku 167.000 dávek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?