Ministerstvo přikázalo zrušit lůžka s mřížemi, sítě také vymizí

14. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví přikázalo včera všem ředitelům zdravotnických zařízení okamžitě zrušit lůžka s mříží. Vyzvalo je současně k tomu, aby do konce roku přestali používat i lůžka se sítěmi. Ředitelé léčeben byměli postupně zajistit lepší vybavení místností pro krátkodobou izolaci nebezpečných pacientů a zvýšit počet pracovníků...


PRAHA -

K problému klecových lůžek v sociálních ústavech vydalo pokyn také ministerstvo práce a rozeslalo jej hejtmanům. I tento úřad považuje používání zamřížovaných postelí za nepřípustné. Přiznává však, že změn nelze dosáhnout rychle a že budou drahé.

Do síťových postelí lze podle něj pacienty zavřít jen v případě ohrožení zdraví či života, a to na omezenou dobu. S podobnou úpravou počítá novela zákona, která by měla platit nejspíš od ledna. I když pokyn představuje jen doporučení, podle mluvčí ministerstva práce Kateřiny Beránkové se ho většina zařízení již snaží dodržovat.

Proti klecovým postelím v ČR se minulý týden postavila britská autorka knih o Harrym Potterovi Joanne Rowlingová, stěžovala si dopisem prezidentovi Václavu Klausovi a premiérovi Vladimíru Špidlovi. Zájem o situaci v českých léčebnách rozvířila v Británii před měsícem reportáž o ústavu v Rábech na Pardubicku, podle níž děti v „klecích“ tráví většinu času. Kvůli používání lůžek s mřížemi a sítěmi, která se dají zamykat, ČR v minulosti kritizovaly mezinárodní instituce.

Klaus již dříve uvedl, že nechá dopis Rowlingové posoudit odborníky. Včera vyzval ministra zdravotnictví Jozefa Kubinyiho, aby mu rozhodnutí ministerstva v této věci vysvětlil. Schůzka obou politiků je plánována ve středu dopoledne na Pražském hradě.

Takzvaných klecových lůžek je podle Kupkové v léčebnách asi stovka, a to převážně síťových. Sociální ústavy mají klecových postelí se sítí a mřížemi 654.

Bohnická psychiatrická léčebna, kde je celkem 1300 lůžek, jich má se sítí osm. „Síťová lůžka jsou politicky dobře stravitelná, protože opatření jsou jednoduchá. Kampaň, která byla vedena ze zahraničí, zaznamená své výsledky. Problematika psychiatrických pacientů je ale jinde,“ řekl včera ředitel bohnické psychiatrické léčebny v Praze Zdeněk Bašný.

Spíše než klecové postele podle něj trápí českou psychiatrii nedostatek peněz a personálu či zastaralé a nevyhovující vybavení. V Bohnicích sloužila klecová síťová lůžka agresivním pacientům s těžkým mentálním postižením, aby je zdravotníci nemuseli poutat k postelím nebo jim dávat silné léky. „Je nutné mít užívání síťových lůžek pod kontrolou a musí to mít jasně stanovená, transparentní pravidla. Jejich zrušení bude pro řadu pacientů ale nevýhodné,“ míní ředitel.

Podle ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha nelze klecová lůžka zrušit ze dne na den a jejich nahrazení jinými metodami „půjde do stamilionů“. Peníze poputují hlavně na přijetí odborného personálu a na další vzdělávání a školení.

„V našem ústavu se to týká z 92 klientů asi pěti až šesti. To znamená nabrat k nim dva až tři zaměstnance,“ řekl ředitel Ústavu sociální péče v Rábech na Pardubicku Jan Slezák. Se zrušením klecových lůžek souhlasí, pokud nebudou likvidována okamžitě a bude následovat finanční injekce na tuto změnu.

Podle Slezáka může být řešením také vybudování uzavřených prostor, což však pokládá za horší variantu. „Je to zase jiná forma izolace, to už síťové lůžko je lepší, protože klient komunikuje se všemi ostatními,“ domnívá se. Tělesně i mentálně postižení vyžadují podle něj nepřetržitý dohled ošetřovatele, jinak by ublížili sobě či jiným.

Podle eurokomisaře Pavla Teličky, který je v Evropské komisi spoluodpovědný za resort zdraví, lze o potřebné investice požádat Evropský sociální fond. I když o klecových postelích unie nikdy s ČR nejednala, očekává, že Česko s nimi brzy skoncuje, dodal Telička. Připomněl, že ČR podepsala loni v listopadu s EU memorandum, které předpokládá přizpůsobení české sociální politiky praxi běžné v EU.

Pokyny ministerstva práce vycházejí podle Škromacha právě ze zkušeností ze zahraničí. Ministr připomněl, že těžkosti přetrvávají i v dalších nových členských zemích EU.

Lůžka i důvod jejich použití by měli pracovníci sociálních ústavů podle pokynu ministerstva práce přísně evidovat. Záznam má obsahovat i přesný popis události a délku doby, po níž byl klient v lůžku uzavřen. Zákonný zástupce pacienta musí s použitím „klece“ souhlasit, musí být o případném užití informován.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?